Słoneczna letnia pogoda, taras w cieniu liści winogron, a na talerzach smaczny i lekki obiad. Świeże warzywa i owoce, oryginalne połączenia smaków i kulinarne wycieczki w egzotyczne zakątki to kwintesencja gorącej, letniej kuchni. W wakacyjnym menu liczy się lekkość dań i wyjątkowy smak. Oto nasz przepis na letni obiad łączący smak tradycyjnego, polskiego kurczęcia z egzotycznymi dodatkami.
Kurczak, krewetki i kolendra…
Proste, efektowne i bardzo inspirujące danie, idealnie sprawdzi się podczas letniego lunchu czy lekkiej kolacji w gronie najbliższych. To propozycja stworzona dla miłośników dobrego, głębokiego smaku i kulinarnych podróży w odległe zakątki świata. O jakości potrawy i smaku decyduje jakość i świeżość składników. Czasy polskiego dworu z własnym drobiem, rybami, a nawet świeżymi rakami minęły bezpowrotnie. Można jednak zadbać, by mięso kurczaka, którego użyjemy do przygotowania przepisu smakowało tak, jak kiedyś, zanim jeszcze pojawiła się przemysłowa hodowla drobiu. W tym celu można albo kupić świeżego kurczaka na targu od sprawdzonego dostawcy, albo zaopatrzyć się w produkt ekologiczny w supermarkecie – np. popularnego ostatnio Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. To samo tyczy się ziół – część z nich można samodzielnie hodować w przydomowym ogródku ziołowym. Do mięs delikatnych – czyli właśnie kurczęcia, a tym bardziej ryb i owoców morza idealną przyprawą jest kolendra. Nie dominuje ona delikatnego smaku mięsa, a wzbogaca je swoim subtelnym, lecz wyrazistym aromatem.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek np. Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- 250 g krewetek, obranych
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku, starty
- 300 g śmietanki 30%
- pół pęczka świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka i krewetki marynujemy w oleju z przyprawami.
- Smażymy na rozgrzanej dość mocno patelni kilka minut, do zrumienienia, zalewamy śmietanką i dusimy ok 30 minut.
- Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną kolendrą.
Redakcja tekstu: Exclusivemag.pl, zdjęcia: materiały prasowe