Makadamia to twardy orzech do zgryzienia. Jego wnętrze chroni niezwykle trwała łupina, z którą często nie radzi sobie nawet dziadek do orzechów. Dlatego znaczenie lepiej kupować już rozłupane orzechy.
Orzechy makadamia charakteryzują się delikatnym maślanym smakiem, a w swoim wnętrzu kryją ważne dla organizmu witaminy i minerały. Zawarte w orzechach witaminy A i B pomagają zachować zdrową skórę, potas odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi, natomiast fosfor pomaga utrzymywać zdrowe i mocne kości. Orzechy makadamia to również źródło ważnego dla układu pokarmowego błonnika.
Ze względu na swój smak, orzechy makadamia są często wykorzystywane do wypieków oraz słodkich kremów. Doskonale nadają się również jako dodatek do dań obiadowych – dobrze komponują się w sosach z czosnkiem i anchois. Sprawdzą się również w przepisie na zupę krem.
Nowość w ofercie firmy Helio dostępna jest w poręcznym opakowaniu 70g. Dzięki niewielkim rozmiarom możemy mieć je zawsze przy sobie w torbie lub kieszeni kurtki.
Orientacyjna cena za opakowanie zawierające 70g łuskanych orzechów makadamia np. marki Helio wynosi około 14,-zł.
Przepis na zupę krem z orzechami makadamia
Składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 por
- 1 cebula
- 2,5 kostki rosołowej
- 6 opakowań (420 g) orzechów makadamia Helio
- 200 ml śmietany kremówki
- oliwa
Przygotowanie:
Pokrój w kostkę trzy ziemniaki, białą część pora i jedną cebulę. Podsmaż chwilę na odrobinie oliwy. Rozpuść 2,5 kostki rosołowej w jednym litrze ugotowanej wody i zalej gotowym bulionem ziemniaki, pora i cebulkę. Gotuj przez około 20 minut. Po wystudzeniu dodaj orzechy (420 g) makadamia i miksuj na gładki krem, dodając 200 ml kremówki. Zupę można podawać zarówno w wersji na zimno jak i ciepło.