Szukaj

Kurczak w wersji slow food – Przepis blogerki kulinarnej Doroty Zalepy

Posiłki slow food są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale przede wszystkim pozbawione konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. Oto przepis na podudzia z kurczaka w stylu slow food od Doroty Zalepy – autorki bloga kulinarnego Kameralna.com.pl

Dorota Zalepa, autorka bloga Kameralna.com.pl

Sery, wędliny, warzywa i inne popularne produkty spożywcze kupujemy prawie każdego dnia. Jednak czy pomidor pomidorowi równy? Czy każdy twarożek wyprodukowany jest z wysokiej jakości mleka, a wędlina to wyłącznie naturalny produkt? Wiemy, że rzeczywistość nie jest tak różowa, warto więc zastanowić się, dlaczego sięgamy po produkty, które nie są zgodne z tym, czego tak naprawdę od nich oczekujemy? Przecież dzisiaj możemy wybierać spośród tak wielu smacznych, wysokiej jakości przysmaków regionalnych. W trosce o samego siebie zwolnijmy nieco tempo i wybierajmy produkty z większą uwagą, kierując się nie tylko ceną czy atrakcyjnym opakowaniem. Warto czytać etykiety i wkładać do koszyka naturalne produkty pochodzące ze sprawdzonych miejsc o dobrej opinii.
Oprócz starannego wyboru tego, co jemy, slow food to także delektowanie się potrawami w spokoju, a dosłownie „powolne jedzenie”. Ta filozofia ma oczywiście szerszy wymiar, przenosząc się na inne sfery życia. Jemy powoli, ucztujemy przy stole, w gronie znajomych, przyjaciół, rodziny – nieśpiesznie czerpiemy przyjemność z jedzenia i pozytywną energię z otoczenia, w którym się znajdujemy.
Chrupiące podudzia z kurczaka z warzywami
Składniki

  • 8 podudzi – najlepiej z hodowanego zgodnie z prawidłami slow food Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, słodka i ostra papryka

Składniki na pieczone warzywa

  • 2 bataty
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  • Podudzia z Kurczaka Zagrodowego dokładnie myjemy i osuszamy papierem. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy ostrą i słodką papryką oraz tymiankiem i majerankiem. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 3 posiekane ząbki czosnku i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na minimum godzinę. Możemy odstawić kurczaka na całą noc do lodówki i upiec następnego dnia, wtedy podudzia będą bardziej aromatyczne.
  • Układamy podudzia w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Co jakiś czas je obracamy, by równomiernie się upiekły. Na 10 minut przed końcem możemy zwiększyć temperaturę do 190 stopni, by uzyskać chrupiącą skórkę.
  • Bataty obieramy i kroimy na paski, cukinię kroimy w plastry, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na podłużne kawałki. Układamy warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, ziołami prowansalskimi. Pomiędzy warzywami, w odstępach 10 cm układamy kawałki oleju kokosowego. Warzywa wkładamy do piekarnika na 25 minut na 180 stopni. Ja piekę je razem z kurczakami do momentu aż będą miękkie. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest je obrócić.