Co decyduje o wytrawności wina?

Niektórzy przepadają za winami wytrawnymi. Inni z kolei wolą te półwytrawne albo słodkie. Co dokładnie decyduje o tym, jaki stopień wytrawności ma dane wino?

Wina w sklepach to wiele różnych trunków, które pochodzą z najróżniejszych stron świata. Dzielimy je przede wszystkim na czerwone, różowe oraz na białe, a także na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz na słodkie.

Jeżeli zatem chcemy zakupić dla siebie dobre wino, na przykład wino półwytrawne, powinniśmy zwrócić uwagę na jego oznaczenie na etykiecie, które powie nam, z jakiego typu napojem mamy do czynienia.

Wino wytrawne i słodkie – jak powstają?

O tym, że konkretne wino jest wytrawne, słodkie lub też półwytrawne czy półsłodkie, decyduje przede wszystkim ilość cukru resztkowego, czyli inaczej cukru osadowego znajdującego się w danym trunku.

Jest to cukier, który nie został przefermentowany, dlatego też pozostaje on w napoju nawet po zakończeniu procesu fermentacji.

Warto jednak pamiętać o tym, że wino może również posiadać słodki smak nie tylko wtedy, gdy będzie posiadało większą ilość cukru resztkowego. Na odbiór smakowy trunku wpływają także:

  • zwartość alkoholu,
  • poziom pektyn,
  • ilość garbników,
  • kwasowość.

Zatem w winie wytrawnym dominuje kwasowość – nie czujemy w nim słodyczy. Z kolei wino półwytrawne to takie, w którym kwasowość jest lekko wyczuwalna. Wino półsłodkie zawiera już więcej cukru, jednak słodycz nie jest w nim dominująca. Natomiast wino słodkie to takie, w którym czujemy przede wszystkim słodycz cukrów.

Jakie wino wybrać – słodkie, wytrawne?

Dobór odpowiedniego wina pod względem jego poziomu wytrawności czy też słodkości zależny jest przede wszystkim od potrawy, do której pragniemy je zaserwować.

Słodkie wina polecane są przede wszystkim do deserów. Z kolei wina półwytrawne czy wytrawne rekomendowane są jako dodatek do obiadów czy też do kolacji.

Oczywiście, bardzo dużo zależy również od naszych indywidualnych oczekiwań, dlatego najlepiej kierować się swoim gustem – wino powinno przede wszystkim nam smakować!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *