Czwartkowy Le Targ

[nggallery id=14]

Macie dosyć sztucznych produktów kupowanych w supermarketach i chcielibyście spróbować zdrowego jedzenia wysokiej jakości kupowanego bezpośrednio od producentów? Wybierzcie się na Le Targ! O tym, czym jest ta nowa warszawska inicjatywa postanowiliśmy porozmawiać z jedną z jej inicjatorek – Zuzą Groniowską.

 

 

 

 

Jaka jest główna idea przyświecająca Le Targowi?

Le Targ powstał po to, by promować polskie produkty od dobrych, polskich producentów. Zorganizowaliśmy go, jako antidotum na towary oferowane przez markety. Chcieliśmy, by można było u nas kupować zdrowe jedzenie bezpośrednio u producentów, za ich ceny, z pominięciem pośrednictwa jakiegokolwiek rodzaju. Zapraszamy tylko takich producentów, których jakości wyrobów jesteśmy pewni. I dajemy klientowi możliwość kupowania produktów u osób, które je przygotowały.

Jak wygląda tworzenie tego typu targu od strony organizacyjnej – w jaki sposób znajdywaliście potencjalnych wystawców?

Większość producentów znamy z targów, którym patronuje Slow Food albo z zamówień naszej kooperatywy spożywczej. Od lat się u nich zaopatrujemy. Są to przeważnie firmy rodzinne, produkujące na małą skalę, za to produkty pierwszorzędnej jakości i zdrowe. Wiele wyrobów robionych jest ręcznie, tak jest na przykład z serami przygotowywanymi przez Kaszubską Kozę i Ranczo Frontiera. Wędliny nie zawierają żadnej chemii, ani wody, zrobione są w 100% z dobrej jakości mięsa. Przyjeżdżają do nas producenci produktów tradycyjnych, produktów regionalnych. Wiele z artykułów dostępnych u nas zostało docenionych i nagrodzonych. Zapraszamy tylko znanych nam rolników, serowarów, wędliniarzy, zwracamy uwagę na jakość wyrobów, tego w jakich warunkach powstają. W naszych targach uczestniczą także producenci lokalni, mniej znani, ale produkujący dobrą żywność i pochodzący z naszych okolic.

Kim jest statystyczny klient Le Targu – czy są to raczej ludzie młodzi, tzw. „hipsterzy”, jak często mówi się o odwiedzających Was osobach, czy nie ma tutaj reguły?

Nasi nabywcy to osoby mające świadomość tego, co można oczekiwać po dobrym, zdrowym jedzeniu. Są klientami wybrednymi, o jasno sprecyzowanych gustach. Niemniej poprzez duży wybór dobrych produktów jesteśmy w stanie sprostać ich potrzebom. Producenci są bardzo otwarci na wszelkie nietypowe zamówienia pochodzące od indywidualnych klientów. Od początku działania na targu pojawiają się co jakiś czas nowe wyroby stworzone pod kątem jakiegoś konkretnego zamówienia. Nasi klienci mają świadomość, że jedzenie dobre jakościowo nie będzie należało do najtańszych, ale równocześnie oczekują sprawiedliwej ceny. Chcą kupować różnorodne, zdrowe jedzenie, ale nie mają zamiaru przepłacać. Przed zakupem produktu chcą mieć możliwość spróbowania, jak on smakuje.

Jakie nowości planujecie na kolejnych czwartkowych spotkaniach? Czy pojawią się jacyś nowi wystawcy?

Cały czas zapraszamy nowych dostawców. Niedawno dołączyła do naszych producentów Mleczna Droga ze wspaniałymi jogurtami i serami oraz Kalinówka Wzgórza Dylewskie z pysznymi pasztetami z dzika, wędzonymi pstrągami, szynką dylewską, białą kiełbasą. Niedługo pojawią się u nas producent żywności bezglutenowej oraz firma produkująca jedzenie dla wegetarian i wegan.

Wszystkich zainteresowanych Le Targiem zapraszamy w każdy czwartek od 11 do 20 oraz w soboty od 10 do 18 do Warszawy na Saską Kępę na ulicę Królowej Aldony 5.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Czwartkowy Le Targ”