Wakacje w Turcji – morze, plaża, palmy…

Ciepłe morze, czyste plaże, szumiące palmy, zawsze idealna pogoda, gorące noce…  Do tego szczypta egzotyki. Nie trzeba lecieć przez pół świata na Hawaje, te same atrakcje można mieć w Europie. Wystarczy udać się do Turcji.

Turcja wakacje 01

Turcja 6-ta na świecie

Jeśli ktoś jeszcze myśli, że Turcja jest krajem zamieszkałym przez barbarzyńców powinien szybko zmienić poglądy. Dzisiejsza Turcja to szósty najchętniej odwiedzany przez turystów kraj na świecie. Nic więc dziwnego, że głównym źródłem dochodów jest tam turystyka. Mieszkańcy Turcji dobrze przygotowali się na przyjmowanie gości, dlatego wczasy w Turcji bez wątpienia będą taką samą atrakcją jak podróż do najodleglejszych zakątków ziemi.

Pod błękitną flagą

Na miłośników luksusowych wakacji czekają Riwiera Turecka oraz Riwiera Egejska z mnóstwem luksusowych hoteli, przepięknych plaż i przystani jachtowych. Miłośnicy windsurfingu również nie będą rozczarowani. Wybrzeża tureckie to wymarzone miejsce do uprawiania tego sportu. I nie trzeba wieźć ze sobą deski przez pół Europy, spokojnie można wypożyczyć na miejscu. Cesme lub Didyma to znane ośrodki windsurfingu w Turcji, warto o nich pamiętać. A dla miłośników pływania z delfinami park wodny w Kusadasi. Z kolei wybierając się do Turcji z dziećmi warto wziąć pod uwagę miejscowość Kemer, większość tamtejszych plaż wyróżniona jest certyfikatem Błękitnej Flagi, więc z pewnością da poczucie bezpieczeństwa nawet najbardziej troskliwym i wymagającym rodzicom.

W kolebce cywilizacji

Ale Turcja to nie tylko plaże i morza, to także, a może nawet przede wszystkim kolebka starożytności. Na terenach dzisiejszej Turcji można zwiedzić mnóstwo starożytnych ruin, a nawet poczuć się jak starożytna królowa Kleopatra, która z upodobaniem kąpała się w Alanyi. Na cześć królowej nazwano jej imieniem jedną z plaż.

Smaki orientu

Turcja jako kraj leżący na pograniczu Europy i Azji ma swoją własną specyficzną kuchnię, jeszcze nie całkiem azjatycką, już nie typowo europejską. Jest to kraj islamski, więc tradycyjna kuchnia turecka nie zna wieprzowiny. Za to można posmakować baraniny, jagnięciny i wołowiny na różne sposoby przyrządzanych z warzywami. Warzywa odgrywają dużą rolę w kuchni tureckiej. Podstawowymi przyprawami używanymi w Turcji są kmin, tymianek, czarny pieprz i mięta. Ciekawostką może być ziele angielskie, u nas stosowane w całości, w Turcji obowiązkowo mielone. To właśnie Turcy wymyślili popularny w Polsce kebab. Jednak kebab podawany w Polsce i w Turcji to dwie różne potrawy. Żeby zrozumieć różnicę trzeba odwiedzić ten kraj orientu.

Tekst: autor zewnętrzny, fot. Ming-yen Hsu CC BY-ND 2.0

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *