Kiedy ostatnio jedliście chłodnik? Potrawa w sam raz na letnie gorące popołudnie, ale dostępna raczej w domowej kuchni. Tymczasem pasjonaci gotowania z firmy Homemade postanowili to zmienić. Specjalnie dla Was sprawdziliśmy jak się robi domowe przysmaki do możliwe do szybkiego przygotowania poza domem.
Skąd pomysł na tego typu działalność?
Pomysł wziął się z frajdy jaką daje nam gotowanie. Często urządzamy kolacje, na których gotujemy, wymieniamy się ze znajomymi przepisami lub gotowymi potrawami. Jednak na co dzień często trudno znaleźć nam czas na domowe przygotowywanie posiłków. Żyjąc aktywnie i spędzając większość dnia poza domem, nie chcieliśmy rezygnować z wysokiej jakości jedzenia a przy tym nie wydawać fortuny. Nie znaleźliśmy na polskim rynku niczego co zapewniałoby nam te warunki. Zaczęliśmy się rozglądać i okazało się, że osób takich jak my jest bardzo dużo. W czasach, kiedy wszyscy pracują i mają mało wolnego czasu, zapotrzebowanie na gotowe posiłki wysokiej jakości jest ogromne. Wtedy postanowiliśmy stworzyć własną markę- aby pomóc wszystkim tym, którzy są głodni i nie chcą jeść byle czego.
Do kogo skierowane są Wasze produkty? Czy zastąpią one tradycyjny, domowy obiad czy traktować należy je raczej jako szybką przekąskę, gdy nie mamy czasu, by coś ugotować?
Nie chcemy, aby ludzie przestali gotować! Wręcz przeciwnie. Sami uwielbiamy gotować i wszystkich do tego zachęcamy. Naszą domeną jest „Jesteś tym co jesz!” a zalety własnoręcznie przygotowanych posiłków są nie do przecenienia. Jednak jesteśmy realistami i wiemy że nie zawsze jest taka możliwość. Przy aktywnym i pracowitym trybie życia często zdarzają się długie godziny, kiedy brakuje czasu na porządny posiłek. Wtedy wkraczamy my. Oferujemy pożywną zupę, dostępną w pobliskim sklepie spożywczym, która da każdemu energię na parę godzin. Dzięki temu nie trzeba zjadać byle czego a tym bardziej głodzić się.
Czy planujecie rozszerzyć Waszą działalność o inne posiłki?
Na razie chcemy skupić się na zupach. Polska jest krajem zup. Wszyscy je uwielbiają, ale coraz mniej osób je gotuje. Bo są czasochłonne, bo ciężkie w transporcie, bo trudno ugotować porcję na jeden dzień tylko trzeba od razu dużą ilość. Nie chcemy żeby zupy poszły w zapomnienie. Dlatego my je gotujemy i sprzedajemy w pojedynczych porcjach. Niedługo wprowadzimy też inne smaki – nasza oferta będzie bardzo bogata.
Dziękujemy za rozmowę.
Więcej informacji o projekcie: www.homemade.pl
Tekst: Justyna Zajdel, Zdjęcia: www.homemade.pl