Szukaj

Szelest kolorowych liści, coraz krótsze, deszczowe dni, grube swetry. Z tym zwykle kojarzy nam się jesień. A jakie kulinarne smaki przychodzą Wam na myśl, gdy słyszycie o tej porze roku? Grzyby, dynie, jabłka…? My stawiamy na orzechy, dlatego też przygotowaliśmy kilka ciekawych przepisów które, mamy nadzieję, umilą Wam długie, jesienne wieczory, i nie tylko.

Jesienny jadłospis przeważnie składa się z dań rozgrzewających, takich, jak zupy krem czy potrawy mięsne. My jednak stawiamy na coś lekkiego, dzięki czemu nie będziemy musieli bać się o nadprogramowe kilogramy, które są zmorą, chyba każdego, w okresie jesienno – zimowym. Co więcej, zawarte w naszej sałatce orzechy, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację, co może być przydatne szczególnie dla tych, którzy po letnich wojażach jeszcze nie przestawili się na tryb wytężonego wysiłku umysłowego. Co powiecie na połączenie słodkich borówek, orzeźwiającego arbuza i orzechów?

Sałatka z borówek, arbuza i orzechów

Składniki:

Do wykonania tej sałatki potrzebne będzie Wam po około 230 gramów borówek i orzechów włoskich i około pół kilograma arbuza. Kupcie także cztery piersi z kurczaka, jedno opakowanie mieszanki sałat i jedną paprykę. Potrzebne będą także dwie łyżki miodu, po około 60 mililitrów soku z limonki i oliwy oraz pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do pracy, rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i przygotujcie papier do pieczenia. Gdy piekarnik się nagrzeje, włóżcie do niego papier i rozsypcie jedną warstwę orzechów. Pieczcie około osiem minut, a potem wyjmijcie i zostawcie do wystygnięcia. Następnie przygotujcie sos vinaigrette. Potrzebne będą wam do tego: sok z limonki, oliwa, miód, sól i pieprz. Składniki wymieszajcie razem w małej misce. Następnie weźcie arbuza, borówki, resztę orzechów i pieprz. Połączcie składniki w dużej misce i dodajcie połowę sosu vinaigrette. W drugiej misce zmieszajcie mieszankę sałat z resztą sosu. Sałaty rozdzielcie na cztery talerze. Na nich ułóżcie owoce i orzechy. Podzielcie każdą pierś z kurczaka i podawajcie z sałatką.

A może by tak nadać naszej jesiennej diecie nieco orientalnego charakteru? Zamiast, tradycyjnego, kurczaka czy wołowiny, proponujemy wam krewetki z rozgrzewającym, pomarańczowo – imbirowym sosem.

Krewetki z pomarańczowo – imbirowym sosem

Składniki:

Do wykonania tego dania potrzebne będzie Wam pół kilograma krewetek tygrysich (z ogonkami) i około 125 gramów orzechów włoskich. Przygotujcie także dwa ubite jajka, po dwie łyżki posiekanego czosnku i miodu, jedną łyżkę startego imbiru i oleju sezaomego o smaku chilli oraz około 250 gramów bułki tartej.

Do sosu natomiast, potrzebne będzie Wam 250 mililitrów soku z pomarańczy,  po jednej łyżce soku z limonki, miodu i startego imbiru i pół łyżki skrobi kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do przygotowywania tego dania, rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni Celsjusza i wyłóżcie go folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na początek, w małej misce, wymieszajcie krewetki, miód, olej sezamowy, imbir i czosnek. Całość włóżcie do lodówki na godzinę. Następnie, w innym naczyniu, wymieszajcie bułkę tartą i orzechy i wyjmijcie krewetki. Trzymając każdą z nich za ogon, zamoczcie w białku, potem obtoczcie w mieszance z bułki tartej i orzechów. Włóżcie do piekarnika i pieczcie ok. osiem – dziesięć minut.

By przygotować sos, najpierw połączcie sok pomarańczowy ze świeżym imbirem. Połowę mieszaniny umieśćcie w małej misce, dodajcie skrobię kukurydzianą i mieszajcie do uzyskania gładkiej masy. Tak powstałą miksturę umieśćcie na patelni, łącząc pozostały sok pomarańczowy i dobrze wymieszajcie, a następnie połączcie z sokiem z limonki. Podawajcie z krewetkami.

Długie, jesienne wieczory nie mogą się obyć bez kubka gorącej herbaty czy kawy i czegoś słodkiego. Chyba każdy z nas przepada za czekoladą, a co gdyby połączyć ją z wiśniami i orzechami i upiec chleb w wersji deserowej?

Wiśniowo – orzechowy chleb czekoladowy

Składniki:

Do przygotowania słodkiego chleba potrzebne będzie Wam około 80 gramów suszonych wiśni, 250 gramów posiekanych orzechów włoskich i sześć łyżek kakaa. Potrzebne będą także dwa jajka, 250 gramów cukru, 125 mililitrów śmietany, sześć łyżek masła, jeden zmiażdżony banan, dwie łyżki ekstraktu z wanilii, jedną łyżkę proszku do pieczenia, pół łyżki sody oczyszczonej oraz szczypta soli i cynamonu.

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do pracy rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W czajniku zagotujcie około 250 mililitrów wody, odczekajcie kilka minut, wlejcie ją do małej miski i dodajcie suszone wiśnie. Powinny się one moczyć przez około piętnaście minut. Następnie odsączcie je i posiekajcie. W dużej misce wymieszajcie masło i cukier, a następnie wbijcie jajka i dodajcie śmietanę, banana i wanilię. W osobnym naczyniu wymieszajcie suche składniki, dodajcie do przygotowanej mieszanki i zmiksujcie. Następnie wymieszajcie z orzechami i wiśniami. Przełóżcie do formy i pieczcie przez około godzinę.

A Wy w jakim wydaniu orzechy lubicie najbardziej? Podzielcie się Waszymi sprawdzonymi przepisami – chętnie je zamieścimy. Inspiracji szukać możecie także na http://www.walnuts.org.

Foto: Barry Davis, Attribution – NoDerivs 2.0 Generic (CC BY – ND 2.0)