Szukaj

Tort bez pieczenia

Poznajcie świetny przepis na ten wyjątkowy przysmak
fot. SHVETS Production, Pexels

Któż z nas nie lubi pysznych ciast? Jednak ich przygotowanie bardzo często nie jest łatwe. Największy problem chyba sprawia uchwycenie momentu, kiedy wypiek jest już gotowy. Wystarczy tylko chwilę za długo przetrzymać w piekarniku i już ciasto może być suche. Jeśli przed nami ważna okazja, a nie chcemy ryzykować zakalca warto sięgnąć po tort bez pieczenia. Oto świetny przepis na tort, który będzie równie wykwintny co upieczony samodzielnie, a przede wszystkim na pewno się uda

Ciasteczkowy zawrót głowy

Na początek musimy przypomnieć, że należy kupować tylko i wyłącznie najwyższej jakości produkty, bo rzeczywiście wtedy smak ciasta będzie jeszcze lepszy. Oczywiście taki deser, którego przepis zaraz poznacie naprawdę świetnie się też prezentuje, zatem może być prezentem dla bliskiej Wam osoby. Tutaj przyda się Wam opakowanie na tort, które możecie jeszcze dodatkowo ozdobić fajnymi kokardami. Skoro to już jasne, to czas poznać już ten przepis. Zacznijmy od tego, że potrzebować będziemy 200 gram ciasteczek maślanych i tyle samo ciasteczek o smaku kakaowym. Najpierw do miksera wrzucamy herbatniki maślane i rozdrabniamy je na drobny „maczek”. Gdy są już gotowe, przesypujemy je do miski i miksujemy herbatniki kakaowe. Gdy i te ciastka są już rozdrobnione, przekładamy je do miseczki. Do każdej z nich dodajemy pół kostki roztopionego masła i mieszamy. Gdy składniki się połączą, możemy przejść do dalszego etapu. Na podstawę blaszki przekładamy jedną warstwę ciastek, które ugniatamy palcami tak, aby powstał spód. Podobnie robimy z drugimi ciastkami z masłem. Blachę wstawiamy do lodówki na pół godziny, a w tym czasie możemy przejść do przygotowania kremu.

Pomysł na smaczny krem

Skoro spód naszego ciasta jest gotowy, to czas przejść do przygotowania kremu. Na początek będziemy potrzebować 200 ml śmietany kremówki. Ubijamy ją na sztywną masę i dodajemy do niej 2 łyżki cukru pudru oraz 2 łyżki mascarpone. Całość mieszamy. Teraz możemy już dodać do kremu owoce. Dobrze sprawdzą się maliny bądź jagody. Gdy krem jest gotowy możemy przejść do przełożenia go na podstawę ciasta. Całość ponownie ląduje w lodówce, a my przechodzimy do przygotowania kolejnego kremu. I tutaj znowu potrzebna jest śmietana kremówka, najlepiej także 200 ml. Ubijamy ją na sztywno. W międzyczasie roztapiamy 100 gram czekolady rubi. Dodajemy ją do śmietany i szybko mieszamy. Na koniec dodajemy jeszcze dropsy z białej czekolady (5 gram). Ponownie wszystko mieszamy i znowu przekładamy na spód i pierwszą warstwę kremu.

A może jeszcze jeden krem?

Po tym etapie możemy przejść do przygotowania trzeciego kremu. Jednak tym razem potrzebować będziemy 100 ml śmietany kremówki. Po jej ubiciu dodajemy do nieco zblendowane 4 banany. Całość mieszamy. Ale nim przejdziemy do przełożenia tego kremu na ciasto warto dodatkowo pokruszyć do masy 4 ciastka maślane. Ale można też dodać popcorn i choć brzmi to niedorzecznie to gwarantujemy, że takie połączenie smakowe jest niezwykle ciekawe. Powinniście spróbować. Potem można już krem przełożyć na przygotowane wcześniej ciasto.

Dekoracja rzecz ważna

Zasadniczo można już przejść do dekorowania deseru. I również to jest banalnie proste. Wystarczy tylko ułożyć na cieście różne owoce oraz potrzeć czekoladę. Do tego kilka rządków można też rozpuścić i za pomocą pędzelka wykonać małe wzorki bądź też napis. Teraz przyda się eleganckie opakowanie do tortu i już można podarować przysmak bliskiej osobie. Można też ubić śmietanę i dodać do niej jakiś kolor barwnika, choćby zloty i wykonać naprawdę fajne, złote dekoracje. A jeżeli macie czas, to możecie wykonać kremowe wzorki w różnych kolorach. Wystarczy tylko do śmietany dodać różne kolory barwników, oczywiście naturalnych. Gwarantujemy, że będzie z takiego prezentu zachwycona. Tort dobrze smakuje do kawy, ale i z herbatą. Można go przygotować w wersji wegańskiej, zamieniając ciastka maślane na owsiane, zaś śmietanę na śmietaną roślinną. Do tego pamiętajcie, aby używać tylko prawdziwej, gorzkiej czekolady.