Szukaj

Sztuka dobierania wina do mięsa

Poradnik jak dobrać odpowiednie wino do różnych rodzajów mięsa

Chociaż winem można oczywiście delektować się poza posiłkami, wiele szczepów dopiero w towarzystwie umiejętnie dobranych dodatków rozwija swój pełny potencjał

Jakie wino pasuje do mięsa wołowego?

Argentyna jest słynna na cały świat zarówno ze swoich steków, jak i Malbeców. Dlatego połączenie tych dwóch produktów to strzał w dziesiątkę. W Burgundii z kolei do wołowiny sugeruje się raczej Pinot Noir. Dobrą opcją jest też południowoafrykański Syrah, chilijski Cabernet Sauvignon, lub hiszpańskie Ribera del Duero.

Jakie wino pasuje do drobiu?

Jeśli planujesz danie z gęsiny, postaw na Pinot Noir. Kurczaka serwuj z winem białym, z wyjątkiem kury z rożna. Wędzonego kurczaka połącz z Rieslingiem lub Gewurztraminerem.

Kaczka z kolei idzie w parze z nowozelandzkim Pinot Noir czy też hiszpańskim Tempranillo. Kaczka po pekińsku lepiej wybrzmi w towarzystwie Pomerolu. Wreszcie, kaczka w pomarańczach domaga się wytrawnego albo półsłodkiego Chardonnaya.

Jakie wino pasuje do mięsa wieprzowego?

Z wieprzowiną zaserwuj klasyki: Bordeaux albo Chianti. By zbalansować ostre przyprawy, możesz też postawić na intensywny Shiraz.

Jakie wino pasuje do ryby?

Do ryby podaje się tradycyjnie młode białe wino, ale jeśli przygotowujesz rybę na ostro możesz też wybrać lekkie, czerwone wino.

Odrębną kategorią jest łosoś. Z białych win najlepiej zagra z Chardonnay, ale równie dobrze będzie smakować z Pinot Noir z Nowego Świata.

Jakie wino pasuje do cielęciny?

Cielęcina jest łagodnym mięsem, dlatego podaj do niej młode lekkie wina czerwone. Świeże Trambusti Zipolino Rosso sprawi, że pokochasz szczepy, o których pewnie nigdy wcześniej nie słyszałeś: Sangiovese i Canaiolo.

Jakie wino pasuje do mięsa mielonego?

Aromatyczne Merlot podkreśli smak przypraw w mielonym mięsie, za to ostrzejsze Syrah podkręci korzenny zapach mięsa.

Jakie wino pasuje do dziczyzny?

W przypadku dziczyzny panuje dowolność w wyborze koloru wina. Z białego wina warto zwrócić uwagę zwłaszcza na korzennego Gewűrztraminera albo rześkiego Rieslinga. Nie rozczarujesz się też Grűner Veltlinerem o zdecydowanej pieprznej nucie. Z win czerwonych sprawdzi się mieszanka Shiraz i Cabernet Sauvignon. Jeśli jesteś fanem włoskich win, postaw na szczepy Barbera albo Barbaresco.

Jakie wino pasuje do podlewania mięsa?

Wino do podlewania mięsa musi komponować się z tym, które będziemy do potrawy pić. Może to być nawet to samo wino. Przyrządzenie dobrego mięsa na niskiej jakości trunku może zrujnować całą potrawę. Dlatego do gotowania użyj dobrego wina i wlej je wystarczająco wcześnie, żeby miało czas nasycić danie swoim smakiem i aromatem.