Szóstego lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pocałunku. Jak wiadomo, w pocałunkach drzemie wielka moc, ponieważ można nimi wyrazić całą gamę uczuć, jak sympatię, podziękowanie, miłość, czy pożądanie. Ten wyjątkowy dzień to również doskonała okazja do przygotowania czegoś specjalnego dla ukochanej osoby. Jak można go uczcić, aby sprawić smakowitą przyjemność najbliższym?
Z pocałunkiem jest jak z dobrą dietą, ponieważ korzystnie wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie, wzmacnia odporność, a nawet chroni przed depresją. Ponadto miłośnicy pocałunków żyją podobno około pięciu lat dłużej. Odpowiednie posiłki zapewniają nam energię i witalność na cały dzień i jak się okazuje, podobne właściwości mają pocałunki. Oczywiście nie jesteśmy w stanie żyć wyłącznie dzięki tym drugim , natomiast mogą one przyczynić się do poprawy naszego nastroju, zapewnić nam solidną porcję pozytywnej energii i wzmocnić działanie układu immunologicznego.
Kukurydziana niespodzianka
Międzynarodowy Dzień Pocałunku to dobry moment, aby zaskoczyć bliską osobę. Tym bardziej, jeśli na co dzień poświęcamy jej zbyt mało czasu. Jak dodatkowo uczcić ten dzień? Na przykład przygotowując drobną niespodziankę, którą może być samodzielnie przyrządzony specjalnie na tę okazję deser. Taki przysmak z pewnością sprawi naszej drugiej połówce wielką przyjemność. Zwłaszcza, jeśli zostanie przez nas własnoręcznie przygotowany. Dobrym pomysłem będzie również zrobienie nietypowego śniadania, które możemy spożyć razem z najbliższymi. Poniżej serwujemy nieszablonowe przepisy – sałatkę na śniadanie i mus owocowo-jogurtowy na deser.
Przepis na wyjątkowe śniadanie:
Składniki:
- 4 pomidorki koktajlowe
- pół ogórka
- 4 łyżki płatków Lubella Corn Flakes
- 3 łyżki ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki ulubionych kiełków
- 1 łyżeczka pestek słonecznika lub dyni
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki serka wiejskiego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki i ogórka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy ciecierzyce kiełki oraz pestki skrapiamy oliwa i sokiem z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec mieszamy z płatkami i posypujemy granulkami serka wiejskiego i podajemy.
Przepis na mus grejpfrutowo-truskawkowy:
Składniki:
- 200 mililitrów jogurtu naturalnego
- 1 szczypta cukru pudru
- 1,5 szklanki truskawek
- 1 grejpfrut
- 1-2 łyżki płatków Lubella Corn Flakes
Przygotowanie:
Grejpfrut obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Wytnij białe błonki z grejpfruta. Przełóż do blendera. Dodaj truskawki i zmiksuj na mus. Dodaj cukier puder do smaku. W szklance układaj na zmianę 1 łyżkę jogurtu naturalnego i łyżkę musu owocowego. Posyp całość płatkami.
Tekst i zdjęcia: materiały prasowe