Szukaj

Przygotowywanie kawy w domu

Pięć najpopularniejszych sposobów
fot. Ketut Subiyanto, Pexels

Chcesz rozpocząć swoją przygodę z parzeniem kawy w domu, jednak nie masz pojęcia, od czego zacząć? Wybór ziaren kawowca i metody, za pomocą której możliwe jest ich zaparzenie to podstawy przygotowania popularnej esencji. Dowiedz się, jakie są najlepsze sposoby parzenia substancji i sprawdź, gdzie znaleźć wysokiej jakości ziarna

Ekspres – szybki i wygodny sposób przygotowywania pobudzającej esencji

Ekspres ciśnieniowy to nowoczesne urządzenie służące do przygotowywania kawy. Działa na zasadzie przepuszczania gorącej wody przez ziarna właśnie za pomocą ciśnienia. Dwa najczęściej kupowane ekspresy ciśnieniowe to modele automatyczne i kolbowe. Do najpopularniejszych urządzeń tego typu należą na przykład wysokiej jakości ekspresy do kawy Jura

Ekspres automatyczny

Ekspres automatyczny to jeden z najprostszych i łatwych w obsłudze sprzętów do przygotowywania kawy. Świetnie sprawdza się dla osób, które marzą o szybkim przyrządzeniu napoju pobudzającego. Zazwyczaj urządzenie działa na zasadzie przycisku. Warto wybrać ekspres, który ma wbudowany młynek do mielenia kawy. Dzięki temu nie trzeba bowiem posiadać dodatkowego akcesoria.  

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy to urządzenie, które ma wbudowaną specjalną kolbę. Należy ją manualnie zamontować do urządzenia tuż po wypełnieniu jej środka mieszanką pobudzającą. Z urządzenia tego typu najczęściej korzysta się w lokalach gastronomicznych. Sprzęt jednak idealnie sprawdzi się również do użytku prywatnego, zwłaszcza osobom, które chcą zachować pełną kontrolę nad wszystkimi parametrami w trakcie parzenia napoju.  

Alternatywne sposoby parzenia kawy 

Decydując się na alternatywne metody przygotowywania kawy, w trakcie parzenia napoju można wykorzystać nie tylko zasady ciśnienia, ale również inne sposoby obróbki ziaren takie jak:

  • infuzja,
  • gotowanie,
  • perkolacja.

Metoda, jaką ostatecznie się wybierze, zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji. Najczęściej wykorzystuje się trzy alternatywne urządzenia. 

Chemex

Chemex to naczynie, które posiada charakterystyczny kształt klepsydry. Działa na zasadzie wolnej ekstrakcji przelewowej, w której trakcie przez ziarna przepływa gorąca woda. Przy tym sprzęcie należy pamiętać o dodatkowym wykorzystaniu grubych papierowych filtrów, w których umieszczone zmielone ziarna powinny przyjmować odpowiednią grubość. 

French Press

French Press znany jest nie tylko jako urządzenie służące do parzenia kawy, ale również herbaty. Jest to wysoki pojemnik, do którego wkłada się specjalny tłok zakończony drobnym sitkiem. Francuska prasa działa na zasadzie moczenia się ziaren w gorącej wodzie (infuzja), a następnie oddzielania ich od powstałego płynu. 

AeroPress 

AeroPress to jedno z najnowocześniejszych urządzeń zaliczanych do alternatywnych sposobów przygotowywania kawy. Sprzęt działa na zasadzie strzykawki. Urządzenie to posiada spory tłok, w którym umieszcza się zmieloną kawę. Tę zalewa się wodą, po czym urządzenie zakręca się charakterystycznym sitkiem ze specjalnym papierowym filtrem. Po pewnym czasie należy jedynie przecisnąć powstałą kawę do kubka. 

Jaką kawę wybrać? 

W przypadku decyzji o zakupie kawy do ekspresu warto korzystać ze specjalnie przygotowanych do tego mieszanek, składających się z dwóch rodzajów ziaren: Arabiki i Robusty. Miłośnicy alternatywnych metod znacznie bardziej preferują mieszanki typu speciality, charakteryzujące się najwyższą jakością. Niezależnie jednak od tego, z jakiej metody się korzysta, warto pamiętać o zakupie niezmielonych wcześniej ziaren. Te najlepiej jest rozdrobnić tuż przed ich zaparzeniem. Wysokiej jakości produkty, które świetnie nadają się zarówno do ekspresów, jak i alternatywnych sposobów parzenia napojów pobudzających, można znaleźć między innymi w sklepie Cafe Silesia.