Zbliżający się długi weekend warto wykorzystać na błogi wakacyjny odpoczynek i spotkania
z bliskimi. Idealnym dopełnieniem chwil spędzonych w gronie znajomych będą kusząco słodkie
i kolorowe desery. W tym sezonie przygotuj kreatywne wariacje na temat tradycyjnych słodkości: kruchej bezy i orzeźwiającej galaretki. Delikatne desery przygotowane ot tak… prosto z serca, oczarują bliskich i podkreślą miły nastrój podczas długiego weekendu.
Eton mess z różowym kremem i owocami lata
Składniki:
3 białka, 150 g drobnego cukru do wypieków, pół łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu winnego, 300 g śmietany kremówki, 1 opakowanie mix do śmietany – np. marki Delecta – 3 łyżki cukru pudru oraz 200 g mieszanych owoców: truskawek, malin, czereśni lub innych owoców
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 140 *C. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie porcjami dodawaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do piany dodaj ocet. Za pomocą łyżki nałóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem tak, aby powstał niewysoki blat. Całość wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu wystudź bezę i połam ją na mniejsze kawałki.
- W czasie pieczenia bezy ubij śmietanę z dodatkiem cukru i miksu do śmietany. Owoce zblenduj na mus, a następnie delikatnie połącz go ze śmietaną. Zostaw kilka ładnych owoców do dekoracji.
- Przygotowany krem umieść w pucharkach, przekładając go pokruszoną bezą. Wierzch udekoruj owocami. Podawaj lekko schłodzone.
Tort galaretkowy na kruchym spodzie
Składniki:
150 g mąki, 75 g masła, 1 żółtko, 35 g cukru, oraz ½ opakowania cukru wanilinowego, ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 galaretki gruszkowe, 3 łyżeczki żelatyny – np. marki Delecta – i oczywiście 300 g owoców (morele, czereśnie brzoskwinie, itp.)
Sposób przygotowania:
- Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, żółtka, cukru, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia. Odłóż na 20 minut do lodówki, a następnie upiecz je w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będziesz ją przygotowywać.
- Galaretki rozpuść w 800 ml wody, dodaj 3 łyżeczki żelatyny i część (około 1/2) przelej do foremki (wysmarowanej nieco oliwą). W galaretce zatop owoce, odstaw na godzinę do lodówki, a po tym czasie dolej drugą cześć galaretki. Dzięki takiemu zabiegowi owoce będą
w środku, a nie na samym spodzie deseru. - Gdy galaretka nieco stężeje połóż ją na upieczone ciasto i ostawiam do całkowitego stężenia. Deser podawaj schłodzony i pokrojony na kawałki.
Materiał powstał dzięki serwisowi delektujemy.pl