Przedstawiamy nowy przepis na uroczyste, pyszne śniadanie idealne na niedzielny poranek – smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi! Niespieszna, beztroska atmosfera sprzyja przygotowaniu wyjątkowego śniadania, które można celebrować w rodzinnym gronie.
Zazwyczaj w tygodniu zapominamy o śniadaniu albo jemy je w pośpiechu. Szybka kawa, płatki albo kanapki, to standard, o którym w weekend… warto zapomnieć! Tak, sobotnie i niedzielne poranki wykorzystajmy na dopieszczenie śniadania, które może być cudownym rozpoczęciem dnia. Aromaty ciasta i owoców przywołają na myśl beztroskie wakacje, a na twarzach wszystkich domowników wywołają uśmiech. Będzie pysznie, prosto i lekko – w ten weekend zapowiada się idealne letnie przedpołudnie z prawdziwymi smakołykami!
Składniki:
- Mieszanka owoców – borówek, malin i porzeczek – jeśli nie mamy pod ręką ogródka można dobrym rozwiązaniem jest gotowa mieszanka np. „Owoce lasów i sadów” marki PROSTE HISTORIE
- 250 ml tłustego mleka
- szczypta kardamonu
- 60 g cukru pudru
- ½ otartej skórki z pomarańczy
- 4 żółtka jajek
- 1 całe jajko
- 4 kromki chałki
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Do mleka wrzucamy szczyptę kardamonu, 30 g cukru pudru, otartą skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy, odstawiamy na 30 minut. Wyjmujemy przyprawy.
- Z żółtek i 30 g cukru pudru ukręcamy kogel mogel. Mleko ponownie doprowadzamy do wrzenia i gorące, ciągle mieszając, wlewamy do ukręconych żółtek. Przenosimy na mały ogień i nieustannie pilnujemy gęstniejącego kremu.
- Gdy osiągnie konsystencję ciepłego budyniu, dodajemy do niego 3 czubate łyżki owoców. Już nie podgrzewamy, owoce świetnie wkomponują się w sos.
- Na maśle smażymy kromki chałki zanurzonej w lekko podbitym jajku. Rumiane serwujemy z ciepłym, owocowym sosem budyniowym.
Tekst i zdjęcia: materiały prasowe pod redakcją Exclusivemg.pl