Szukaj

Mniej znane rodzaje herbat – ta biała, owocowa i afrykańska

Przyjrzyjmy się mniej popularnym rodzajom herbat
fot. Lisa, Pexels.com

Aromatyczna herbata to napój doskonały o każdej porze roku i każdej porze dnia. Kojarzy się głównie z krajami dalekiej Azji i tradycyjną herbatą z mlekiem podawaną na Wyspach Brytyjskich. Jednak w każdym zakątku świata znajdziemy zwyczaje i tradycje zaparzania oraz picia herbaty, naparów z ziół i suszonych owoców. Przyjrzyjmy się więc tym nieco mniej popularnym rodzajom herbat.

Biała i zielona herbata – co je różni od tej czarnej?

Zielona oraz biała herbata tworzone są z liści tego samego krzewu z rodzaju kamelia, z którego powstaje najpopularniejsza herbata czarna. Po zieloną sięga już wiele ludzi na całym świecie. Wpływ na to mają jej prozdrowotne właściwości. Uważa się, że regularne jej picie przyczynić się może do obniżenia ryzyka występowania miażdżycy i zawałów serca. Normalizuje też ciśnienie krwi i wykazuje działanie przeciwzapalne.

Biała herbata należy natomiast do tych najdroższych. I to nie bez przyczyny. Produkowana jest z najmłodszych, jeszcze nierozwiniętych i ręcznie zbieranych wczesną wiosną pączków. Ususzone listki mają srebrzysty odcień, zaś po zaparzeniu ich napar jest jasnosłomkowy. Ta wersja herbaty poza wszystkimi zaletami swojej zielonej siostry doskonale wpływa na naszą koncentrację i układ nerwowy, wzmacnia też kości oraz stawy i reguluje poziom cholesterolu. 

Rooibos – afrykańska czerwona herbata

Herbata rooibos przez wielu nazywana jest czerwoną herbatą. Choć w rzeczywistości niewiele wspólnego ma z prawdziwym herbacianym krzewem. Produkowana jest z suszonych liści czerwonokrzewu – rośliny uprawianej głównie w Republice Południowej Afryki. Z tego też powodu uzyskiwany z nich napój nie jest herbatą, a raczej naparem ziołowym. Nie zmienia to faktu, że jest on ceniony na całym świecie za swój delikatny, ale i bardzo charakterystyczny smak.

Dlaczego warto pić herbatki z czerwonokrzewu? Herbata rooibos pozytywnie wpływa na układ odpornościowy człowieka. Będąc bogatą w przeciwutleniacze, pomaga też zwalczać wolne rodniki i spowalniać procesy starzenia się. Obniża ciśnienie krwi i pozytywnie oddziałuje na przemianę materii.

Herbatki owocowe i te aromatyzowane

Wśród miłośników wszelakich herbat znajda się i tacy, którzy najchętniej sięgają po herbatki owocowe. Są smaczne, zdrowe i doskonale gaszą pragnienie, szczególnie w czasie upalnych dni. Można je pić na ciepło, jak i na zimno. W mroźne wieczory przywodzą na myśl wspomnienia letnich wakacji. Wśród herbatek owocowych wybór jest ogromny. W sklepach znajdziemy te w całości produkowane z suszonych owoców oraz czarne, zielone i białe herbaty aromatyzowane owocowymi dodatkami. Każdy znajdzie smak idealny dla siebie.