Czy polska kuchnia może być sexy? Po lekturze książki „Polish Culinary Paths” i zobaczeniu zdjęć autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek jesteśmy pewni, że tak. Autorka opowiada o najlepszych polskich smakach z elegancją, werwą i bez cepeliowego zadęcia. Pokazuje wszystko to, o czym dawno zapomnieliśmy, a co stawia naszą kuchnię wśród światowej elity – rozmaitość ryb słodkowodnych, świeże raki, najlepsze mięsa i wędliny, sery, wino, jabłka, cydr i słodkości… W nowoczesnym stylu przywołuje smaki sięgające tradycji polskiego dworu z własnym gospodarstwem rybnym i bogactwem naturalnej gospodarki rolnej oraz leśnej. Temu wszystkiemu towarzyszy nowoczesne polskie wzornictwo użytkowe – porcelana, szkło, meble i tkaniny.
Jak smakuje Polska
Ksiązka tłumaczy jak smakuje Polska w kilku werjach językowych – angielskiej, chińskiej, japońskiej oraz koreańskiej, przygotowane dla Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP oraz Ambasady RP w Seulu. Ponad 140-stronicowe pełne pięknych fotografii wydanie zaprasza wszystkich w niezwykłą podróż przybliżając smaki i zapachy kuchni polskiej. Dzięki książce czytelnicy poznają historię polskiej kultury żywieniowej, a także popularne składniki oraz produkty. Rys historyczny uzupełniony jest legendami, podaniami, jak również odwołaniami do znanych osobistości (między innymi: Fryderyka Chopina, Mikołaja Kopernika, Marii Konopnickiej, Bolesława Leśmiana), sztuki i literatury. Publikacja zwiera ponadto 16 prostych przepisów kulinarnych.
Kulinarne Grand Prix dla Polski
Autorką książki i większości zdjęć jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek orientalista, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS i blogerka kulinarna; zdobywczyni pierwszego Grand Prix dla Polski w prestiżowym międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards. Publikacja poza kulturą żywieniową promuje także polski design i rękodzieło. Na zdjęciach można zobaczyć między innymi kryształy, ceramikę, biżuterię, kafle ceramiczne, koronki oraz polski len. Wszystkie trzy wersje językowe dostępne są bezpłatnie w formie cyfrowej. Warto je zobaczyć chociażby ze względu na sam skład tych publikacji:
Wersja anglojęzyczna trafi do sprzedaży na początku kwietnia 2016.
Wstęp: Exclusivemag.pl, Zdjęcia i tekst główny: materiały prasowe.