Wino – mimo, że jest masowo dostępnym produktem – ciągle ma w sobie dużo lokalności. Branża ciągle pozostaje pod wpływem osobowości winiarzy i szefów kuchni
Lider win różowych w stajni LVMH
Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) – francuska grupa skupiająca ponad 70 marek luksusowych – przejęła Château d’Esclans, czyli największego dostawcę francuskiego wina różowego z Prowansji. Ten gatunek wina nazywany Provence Rosé jest najbardziej klasycznym wydanie wina różowego i jego swoistym złotym standardem. Charakteryzuje się bladym, lekko spłowiałym kolorem i wytrawnym bukietem. Jest połączeniem świeżych nut owocowych z tonami ostrzejszymi. Dzięki takiej kompozycji jest orzeźwiające – szczególnie w lecie – i doskonale nadaje się do posiłków. Produkowane jest z odmiany winorośli cinsault odpowiedzialnej za pełny owocowy bukiet z dodatkiem odmian grenache i syrah nadających ostrzejszych, lekko cierpkich tonów. Jak sama nazwa wskazuje Château d’Esclans to nie tylko producent i dystrybutor wina, ale także historyczna posiadłość, której początki sięgają XII w. a obecny kształt pochodzi z XIX w. Transakcja została przeprowadzona przez Sacha Lichine, znaną osobowość francuskiego świata winiarskiego, który nadal będzie zarządzał winnicą
Winiarskie okrycia Michelin
Kulinarny świat Michelin to nie tylko przewodnik po restauracjach, ale też osobny ranking z nowymi smakami na światowej mapie wina. Robert Parker Wine Advocate, ekspercka marka obiektywnych recenzji na rynku wina, która aktualnie jest własnością Michelin, wydaje nowy ranking winiarski „Exclusive Selection of Wine Discoveries”. Jest to przegląd odkryć na rynku wina z całego świata. Niekoniecznie chodzi w nim o najbardziej ekskluzywne i najdroższe trunki. Wręcz przeciwnie – topowe winnice i znane destynacje pojawiają się w nim na równi z nowymi, mniej znanymi adresami i rocznikami wina.
Robert Parker na swoją pozycję winiarskiego eksperta pracował od 1978 r. Wszystko zaczęło się od jego idei, że potrzebne jest niezależne źródło informacji o jakości wina na świecie. Wtedy jeszcze nikomu nie śniło się o foodies i recenzowaniu jedzenia we współczesny sposób. Obecnie założona przez niego firma z siedzibą w Singapurze opracowuje i publikuje ponad 30 tysięcy recenzji win rocznie!
Oto lista najlepszych winnic oraz roczników w 2019 r. ogłoszona podczas wydarzenia zorganizowanego w nowojorskiej restauracji Gabriel Kruether – oczywiście wyróżnionej gwiazdkami Michelin’a:
- 2017 Lismore Estate Reserve Chardonnay, Western Cape, RPA
- 2017 Scar of the Sea Chardonnay Seven Leagues, Santa Maria Valley, Kalifornia USA
- 2015 Charles Perez Côtes du Roussillon Les Aspres MVD MMXV, Roussillon, Francja
- Chambers Rosewood Vineyards Rare Muscat (Multi-Vintage), Rutherglen, Australia
- 2016 Poesia, Saint Emilion, Bordeaux, Francja
- 2015 Domaines Lupier La Dama, Navarra, Hiszpania
- 2011 Kir-Yianni Diaporos Block 5, Macedonia, Grecja
- 2017 Planeta Sicilia Carricante Eruzione 1614, Etna, Sycylia, Włochy
- 2017 Martin Muthenthaler Riesling Viesslinger Stern, Wachau, Austria
- 2013 NV Ulysse Collin Extra Brut Blanc de Blancs Les Roises, Szampania, Francja
Rejs po wino
Michel Roux Jr. jest szefem kuchni i właścicielem znanej restauracji francuskiej w Londynie 'Le Gavroche’. Oczywiście szczyci się odpowiednim miejscem w przewodniku Michelina. W czerwcu 2020 r. będzie prowadził od strony gastronomicznej luksusowy rejs w formule Voyage du Vin na pokładzie luksusowego wycieczkowca Queen Mary 2 na strasie trasie Titanica z Southampton do Nowego Jorku. Będzie to pływający festiwal doskonałej kuchni i wina, który zgromadzi największe osobowości z branży. Operatorem całego przedsięwzięcia jest firma Cunard, specjalizująca się w luksusowych rejsach.