Szukaj

Festiwal kulinarny Najedzeni Fest! to pierwsza tego typu inicjatywa w Krakowie. Jej celem jest cykliczne prezentowanie najciekawszych inicjatyw kulinarnych, w tym nowych restauracji i barów, warsztatów gotowania, wykładów. Otwarta formuła festiwalu pozwala integrować środowisko, tak, aby krakowska gastronomia tworzyła społeczność, jednocząc gotujących ponad podziałami, a konkurencja znaczyła tylko jedno: dobre jedzenie. Chcemy zbudować życzliwą i radosną atmosferę sprzyjającą powstawaniu nowych projektów, łączeniu idei i ludzi wokół stołu. Festiwal jest miejscem, w którym pokazujemy, jak wielu ludzi pasjonuje się gotowaniem, ile smaków kłębi się nie tylko w restauracjach czy barach, ale w każdej najmniejszej kuchni.

Pierwsza, letnia edycja festiwalu, zgromadziła 50 wystawców, a 3000 osób odwiedziło ich stoiska, druga edycja w październiku 2013 przyciągnęła prawie 90 wystawców i 6000 odwiedzających. Rok 2014 rozpoczęła trzecia, zimowa edycja festiwalu poświęconą jedzeniu karnawałowemu. I znów smakosze nie zawiedli, gościliśmy ponad 4000 osób. Impreza odniosła ogromny sukces, szerokim echem, odbiła się w mediach ogólnopolskich i lokalnych. W tym roku zaplanowane zostały cztery duże edycje: styczniowa, już za nami, 6 kwietnia SlowFood, 22 czerwca Lokalnie, 27 października Wino. Dodatkowo planujemy pokazy filmów o tematyce kulinarnej w przededniu każdej edycji i docelowo trzydniowy festiwal filmów kulinarnych. Jesienne edycje są poszerzone o dodatkową część poświęconą winu i winnicom. Zapraszamy winiarzy z Polski i dystrybutorów wina, aby odwiedzający mieli okazję nie tylko skosztować różnych gatunków win, ale skorzystać z porad i wziąć udział w warsztatach.

6 kwietnia odbędzie się czwarta edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! pod hasłem Slow Food we współpracy ze Stowarzyszeniem Slow Food Polska. Wśród wystawców znajdzie się duża grupa restauratorów i producentów rekomendowanych przez to gremium. Festiwalowi będzie towarzyszył, 5 kwietnia, nocny maraton kulinarnych filmów dokumentalnych – Najedzeni Fest Movie się przy jedzeniu. Pokażemy cztery filmy: Slow Food Story, Więcej niż miód, Kucharze historii (Cooking History) i Jiro śni o sushi. W trakcie projekcji widzowie wezmą udział w panelu dyskusyjnym nt. slow foodu w Polsce, który poprowadzi Jacek Szklarek (SFP). W czasie festiwalu warsztaty i pokazy poprowadzą znani krakowscy kucharze. Szef kuchni w restauracji Ancora, Adam Chrząstowski, opowie m.in. o tym jak można zastosować lokalne produkty w restauracji. W Ancorze odbędzie się zamykająca festiwal kolacja, podczas której goście spróbują potraw przygotowanych na bazie produktów od producentów – rzemieślników.

Festiwal trwać będzie od g. 11 do 18 w salach bankietowych Hotelu Forum w Krakowie.

Więcej informacji: www.facebook.com/NajedzeniFest?ref=hl

Tekst: Najedzeni Fest, zdjęcia: Katarzyna Zydroń