Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast i deserów. Dojrzałe w słońcu maliny, kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem, świetnie komponując się ze słodkimi łakociami. Oto nowy przepis na ciasto z malinami i kokosową bezą w sam raz na letnią popołudniową przekąskę.
Owoce najlepiej jeść w sezonie, a maliny szczególnie kojarzą się z latem. Są też dostępne w większości przydomowych ogródków, gdyż dość łatwo się je uprawia. Oto przepis na lekkie wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą można przygotować w bardzo prosty sposób. Jeśli dodatkowo przygotujemy je w specjalnej lekkiej foremce, jak np. popularne foremki marki Gosia, wygodnie zabierzesz ciasto na ogrodowe przyjęcie czy odwiedziny u sąsiadów. Prostota w przygotowaniu, przechowywaniu i przede wszystkim – prostota składników, dają niewiarygodnie pyszne efekty, które latem zachwycą wszystkich fanów owocowych słodkości!
Ciasto z malinami i kokosową bezą – krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 300 g malin
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 3-4 krople soku z cytryny
- szczypta soli
- 100 g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ciasto
Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej do ciast np. dostępnej w większości sklepów marki Gosia. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem.
Krok 2. Maliny
Ułożyć na cieście maliny.
Krok 3. Beza
Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.
Tekst i zdjęcia: materiały prasowe