Szukaj

Malinowe lato – przepis na ciasto

Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast i deserów. Dojrzałe w słońcu maliny, kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem, świetnie komponując się ze słodkimi łakociami. Oto nowy przepis na ciasto z malinami i kokosową bezą w sam raz na letnią popołudniową przekąskę.

BEZA_GOSIA_2
Owoce najlepiej jeść w sezonie, a maliny szczególnie kojarzą się z latem. Są też dostępne w większości przydomowych ogródków, gdyż dość łatwo się je uprawia. Oto przepis na lekkie wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą można przygotować w bardzo prosty sposób. Jeśli dodatkowo przygotujemy je w specjalnej lekkiej foremce, jak np. popularne foremki marki Gosia, wygodnie zabierzesz ciasto na ogrodowe przyjęcie czy odwiedziny u sąsiadów. Prostota w przygotowaniu, przechowywaniu i przede wszystkim – prostota składników, dają niewiarygodnie pyszne efekty, które latem zachwycą wszystkich fanów owocowych słodkości!
Ciasto z malinami i kokosową bezą – krok po kroku
Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 300 g malin

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 krople soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:
KROK_1
Krok 1. Ciasto
Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej do ciast np. dostępnej w większości sklepów marki Gosia. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem.
KROK_2
Krok 2. Maliny
Ułożyć na cieście maliny.
KROK_3
Krok 3. Beza
Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.
KROK_4
Tekst i zdjęcia: materiały prasowe