Wakacje wielu z nas kojarzą się ze słoneczną pogodą i urokami przebywania na łonie natury, a także z beztroskimi grillowymi przyjęciami oraz objadaniem się lodami. Taka wizja niekoniecznie odpowiada tym, którzy z różnych względów muszą restrykcyjnie przestrzegać diety.
W ubiegłym roku – jak podaje „Gazeta Wyborcza” za raportem CBOS – co trzeci Polak był na diecie, a co czwarty ograniczał lub wykluczał z jadłospisu pewne produkty. Powodem takich decyzji są najczęściej problemy zdrowotne i chęć zredukowania masy ciała. Niedogodnością jest to, że dietetyczne posiłki trzeba przygotowywać własnoręcznie i planować je z wyprzedzeniem. Nastręcza to niemałych trudności osobom pracującym przez większość dnia, ale o wiele większym wyzwaniem bywa podczas wakacji.
Wakacje od pracy i od kuchni – dietetyczne jedzenie podczas wyjazdu
Ulubione urlopowe zajęcia Polaków to plażowanie i zwiedzanie. Wskazało na nie odpowiednio 68% i 56% respondentów badania „Polak na urlopie” przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia. Podczas wakacyjnych wyjazdów cenimy sobie możliwość odpoczęcia od codziennych obowiązków i rutyny, w tym od gotowania. Zakupy spożywcze i przygotowywanie posiłków wymagają przecież sporo czasu, zwłaszcza gdy gotujemy nie tylko dla siebie, ale też dla rodziny.
Zdawać by się mogło, że typowa wakacyjna oferta restauracji w miejscowościach wypoczynkowych nie jest w stanie sprostać wymogom osoby, która na przykład unika produktów mlecznych, mięsa, cukru itd. Zanim jednak zdecydujemy, że na czas wakacji dajemy sobie glejt na jedzenie zakazanych smakołyków, poznajmy istniejące możliwości.
Nie tylko kebab i pizza… czyli wachlarz dań na wynos
Dobra wiadomość jest taka, że można pogodzić wymogi diety ze stołowaniem się w restauracjach podczas wyjazdu. Wiele lokali wprowadza dziś do oferty dania dietetyczne, bezglutenowe, wegańskie i inne. Można też poprosić podczas zamawiania, żeby w miarę możliwości do potrawy nie dodawano składników, których sobie nie życzymy. Najłatwiej zdrowe dania – z dużą ilością warzyw, bez nadmiaru soli, cukru i bez mięsa – znaleźć w lokalach z daniami wegetariańskimi. Są one niejako z definicji nastawione na tzw. zdrową żywność. Godne uwagi są też bary mleczne z niedrogimi, pełnowartościowymi domowymi obiadami, ale sałatkę odpowiednią dla osoby dbającej o linię, unikającej mięsa, a nawet dla diabetyka, dostaniemy dzisiaj i w fast foodach.
Żeby znaleźć lokal z menu, które spełnia nasze wymogi, trzeba – najlepiej przed wyjazdem – zapoznać się z ofertą gastronomiczną odwiedzanej okolicy. Dobrą opcją, zwłaszcza na wieczorny posiłek, może być zamówienie potraw na wynos, które zjemy w zaciszu własnego pokoju.
Jeszcze większą oszczędność czasu i wygodę zapewnia natomiast skorzystanie z wyszukiwarki restauracji i zamówienie dania. Restauracje z dowozem w PizzaPortal.pl to różne kuchnie – włoska, chińska, tradycyjna, wegetariańska. Wybierając posiłki, możemy zastosować dodatkowo filtr „fit”, który pomoże nam w znalezieniu dań zdrowych, lekkich, przygotowanych wyłącznie ze świeżych składników. Można zamówić potrawy przygotowywane bez smażenia, duszone mięso i ryby, zupy z warzyw itp. Łatwo sprawdzić, która oferta odpowiada naszym wymogom, a potem zamówić wybrane potrawy.
Tekst: autor zewnętrzny, fot.: Katrin Gilger, CC BY-SA 2.0