BioBazar

Targ z ekologiczną żywnością, miejsce dla fanów kuchni, gotowania i zdrowego stylu życia. Tak w skrócie opisać można BioBazar – istniejące od końca 2010 roku miejsce na mapie Warszawy, gdzie mamy możliwość zrobienia zakupów bezpośrednio od ekologicznych rolników i producentów. Postanowiliśmy dowiedzieć się na jego temat nieco więcej.

Jak rozpoczęła się działalność projektu BioBazar?

Pomysł zrodził się podczas festiwalu Food Film Fest organizowanym przez Kuchnię+ w 2010 roku, w czasie oglądania filmu „Co z tą żywnością ekologiczną?”. Pomyśleliśmy o stworzeniu w sercu Warszawy miejsca gdzie mieszkańcy mogliby kupić certyfikowane ekologiczne produkty prosto od rolników i producentów i… udało się. Pierwszy BioBazar zorganizowany został 27.11.2010 i od tego czasu odbywa się nieprzerwanie w każdą sobotę a od końca listopada również w środy.

W jaki sposób pozyskiwaliście pierwszych wystawców?

Jako firma zajmująca się żywnością ekologiczną istnieliśmy od 2008 roku, znaliśmy część ekologicznych producentów i rolników, udało nam się ich namówić do wzięcia udziału w BioBazarze, pomogły nam też jednostki certyfikujące. Zaczynaliśmy z 20 wystawcami, dziś jest ich ponad 70.

Czy planujecie w jakiś sposób poszerzyć Waszą działalność?

Mamy plany uruchomienia BioBazaru w innych miastach, już za chwilę będziemy mogli powiedzieć więcej na ten temat.

Więcej informacji: www.biobazar.org.pl

Z twórcami projektu BioBazar rozmawiała: Justyna Zajdel

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *