9 rzeczy, których nie próbowałeś w kuchni

Codzienne gotowanie wcale nie musi być rutyną. Czasami wystarczy spojrzeć na nie kreatywnie, z innej perspektywy. Standardowe składniki, które z reguły służą nam do przygotowania dobrze

Warszawa we włoskim wydaniu

Mamy ze sobą wiele wspólnego – zaczynając od historii, przez kulturę, po  kulinaria. Na mapie Warszawy znajdziemy wiele włoskich akcentów, które z pewnością zaskoczą. Italia

O restauracyjnych preferencjach Polaków

  Na przestrzeni ostatnich lat bardzo zmieniliśmy swoje zwyczaje żywieniowe. Już co trzeci Polak regularnie jada w restauracjach i liczba ta każdego roku wzrasta. Co

Foodtrucki idealne latem

Foodtrucki na stałe wpisały się w miejski i festiwalowy pejzaż. Warto odwiedzić zloty takich gastro-wehikułów, gdzie macie wszystkie rodzaje ulicznego jedzenia w jednym miejscu i

Pięć egzotycznych koktajli na upał

Gorące strefy klimatyczne mają sprawdzone sposoby na radzenie sobie z upałem. O przepisy na napoje orzeźwiające z różnych zakątków świata spytaliśmy ludzi, którzy o podróżowaniu wiedzą

Kolendra lubi się z owocami morza

Każda potrawa ma swoją ulubioną przyprawę – zioło, które najlepiej do niej pasuje. Pizza nie może obyć się bez oregano, świeża cukinia lubi liść szałwii.

Borówki, porzeczki i maliny na śniadanie

Przedstawiamy nowy przepis na uroczyste, pyszne śniadanie idealne na niedzielny poranek – smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi! Niespieszna, beztroska atmosfera sprzyja przygotowaniu wyjątkowego śniadania, które

Malinowe lato – przepis na ciasto

Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast i deserów. Dojrzałe w słońcu maliny, kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem, świetnie komponując się ze słodkimi

Smaczny całus na dzień dobry

Szóstego lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pocałunku. Jak wiadomo, w pocałunkach drzemie wielka moc, ponieważ można nimi wyrazić całą gamę uczuć, jak sympatię, podziękowanie, miłość, czy

Nowoczesna panna cotta – wakacyjny deser

Lato to czas, w którym chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające desery. Prym wiodą lody, sorbety, kruche bezy i… panna cotta. Łatwa dostępność truskawek, wiśni czy

Kuchnia polska po japońsku

Czy polska kuchnia może być sexy? Po lekturze książki „Polish Culinary Paths” i zobaczeniu zdjęć autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek jesteśmy pewni, że tak. Autorka opowiada o najlepszych polskich