Zupa azjatycka laksa – takiej nie zjesz w restauracji

Pewnie część z Was zetknęła się z tą potrawą. Jest ona dostępna w restauracjach orientalnych w Europie. My jednak jesteśmy zwolennikami jedzenia lokalnych specjałów w miejscach, z których się wywodzą, gdyż wtedy smakują tak, jak powinny. Sprawa jest prosta, na drugim końcu świata zwykle brak jest świeżych, lokalnych składników, które decydują o jakości dania.

Pierwszy raz na laksę zaprosił nas znajomy z Polski, mieszkający w Sydney. Możecie spytać, dlaczego zupa tajska miałaby dobrze smakować w Australii? Otóż dla mieszkańców Down Under mimo odległości kraje takie jak Japonia, Chiny czy Tajlandia to sąsiedzi. Australijczycy chętnie i często do nich podróżują, a mieszkańcy tych krajów masowo osiedlają się w Australii. Można więc powiedzieć, że kuchnia azjatycka w Australii jest tak samo doskonała, jak tam skąd pochodzi.

Ale przejdźmy do rzeczy. Żeby najkrócej opisać dobrą laksę można powiedzieć, że to konkret danie, dużo więcej niż zwykła zupka. Jest to gęsty, sycący wywar na bazie mleczka kokosowego, z dużą ilością kawałków rozmaitego mięsa np. wołowiny lub kurczaka. Ważnym składnikiem  jest przeźroczysty i cienki makaron ryżowy. Zupa jest gęsta i ma konsystencję przypominającą  żurek, nie jest to jednak zupa krem. Smak jest niespotykany i pociągający, pikantny, a jednocześnie słodkawy. Po zjedzeniu całego talerza jest się sytym, ale ma się ochotę na jeszcze. Naszym zdaniem to idealne danie dla Polaka! Poniżej podajemy praktyczny przepis. Naturalnie, aby go użyć potrzeba trochę poszperać w internecie oraz skorzystać z własnego lub cudzego kuchennego doświadczenia.

Przepis – zupa laksa:
1. Przygotować bulion na bazie mięsa wołowego i mleczka kokosowego.
2. Dodać mięso posiekane na drobne kawałki, warzywa i przyprawy.
3. Dodać ugotowany makaron ryżowy.

Tekst: Kamil Sędzimir

Foto: Nettie Thomson, Attribution-ShareAlike, 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0) 
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *