Znane i nieznane oblicza pizzy

To proste danie nigdy się nie nudzi. Wieloletnie zainteresowanie tym włoskim przysmakiem sprawiło, że współczesna pizza może zaskoczyć swą różnorodnością. Jakie przepisy na ten specjał mogą nas oczarować?

Piec do wypieku pizzy opalany drewnem

Tradycyjna pizza: prosty przepis znany na całym świecie

Tradycyjna pizza, od której zaczęła się wielka kariera tego specjału, dziś może uchodzić za danie skromne i wyjątkowo proste. Nadal jednak cieszy się ona ogromna popularnością, a w swej ofercie posiada ją każda pizzeria online w Poznaniu. To ona zajmuje pierwszą pozycję na długiej liście menu takich lokali na całym świecie. Pizza Margherita, bo o niej mowa, to nic innego jak chrupiące ciasto z prostymi dodatkami: pomidorami, serem mozarella oraz bazylią. Takim przysmakiem pod koniec XIX wieku uraczono w Neapolu włoską królową Małgorzatę Sabaudzką. Prosta, a jednocześnie wyjątkowa potrawa ozdobiona dodatkami we włoskich barwach, szybko podbiła serca monarszego dworu. Wkrótce prosta receptura stała się znana w całej Europie, a wraz z emigrantami moda na pizzę trafiła do Stanów Zjednoczonych. Dziś z ulepszonymi recepturami na przysmak z Neapolu można się spotkać na całym świecie, a ogromny wybór może zaskoczyć każdego miłośnika dobrej kuchni.

W świecie współczesnej pizzy

Od tak prostego przepisu zaczęła się w XIX wieku światowa kariera pizzy. Przez lata udoskonalano receptury na ten przysmak, czego efektem jest nieograniczona wręcz lista takich potraw. Łączy je jedno – chrupiące ciasto, na którym umieszczane są fantastyczne dodatki. Wybór może zaskoczyć. Nie wierzysz? Wejdź na stronę pyszne.pl i patrz tutaj na długą listę potraw, których prekursorką jest właśnie pizza Margherita. Ser, pomidory i ziołowe przyprawy już dawno przestały być jedynymi dodatkami. Owoce i warzywa, grzyby i różne rodzaje wędlin, drób i owoce morza – oto przysmaki, które na chrupiącym cieście pojawiają się najczęściej. Samo ciasto również przeszło wielką przemianę. Różne grubości oraz coraz ciekawsze sposoby jego wypiekania sprawiają, że miłośnicy kuchni mają w czym wybierać. Pizza na patelni lub z tradycyjnego pieca to coraz popularniejsza oferta. Wielką popularność zyskała też pizza calzone, która ma kształt wielkiego pieroga ze wspaniałym farszem. Wraz z modą na zdrowy styl życia pojawiają się też nowe przepisy, dzięki którym pizza staje się daniem idealnym i dla zwolenników diety. ciasto orkiszowe jest szczególnie popularne wśród tych mam, które chcą sprawić dziecku przyjemność, a jednocześnie zadbać o jego zdrową dietę.

Proste dodatki lub drogie specjały pojawiające się na cieście do pizzy sprawiają, że to danie idealnie sprawdza się w każdej sytuacji. Z jednej strony to popularny przysmak młodych ludzi, z drugiej – specjał, który z dodatkiem trufli i innych luksusowych produktów staje się przysmakiem elit. Pizza może zaskoczyć, a dzięki szerokiej ofercie pizzerii ta potrawa nie może się znudzić.

Tekst: autor zewnętrzny, Fot.: Aaron Landry CC

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *