Borówki, porzeczki i maliny na śniadanie

Przedstawiamy nowy przepis na uroczyste, pyszne śniadanie idealne na niedzielny poranek – smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi! Niespieszna, beztroska atmosfera sprzyja przygotowaniu wyjątkowego śniadania, które można celebrować w rodzinnym gronie. 

Przepis - Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi PROSTE HISTORIE

Zazwyczaj w tygodniu zapominamy o śniadaniu albo jemy je w pośpiechu. Szybka kawa, płatki albo kanapki, to standard, o którym w weekend… warto zapomnieć! Tak, sobotnie i niedzielne poranki wykorzystajmy na dopieszczenie śniadania, które może być cudownym rozpoczęciem dnia. Aromaty ciasta i owoców przywołają na myśl beztroskie wakacje, a na twarzach wszystkich domowników wywołają uśmiech. Będzie pysznie, prosto i lekko – w ten weekend zapowiada się idealne letnie przedpołudnie z prawdziwymi smakołykami!

Składniki:

  • Mieszanka owoców – borówek, malin i porzeczek – jeśli nie mamy pod ręką ogródka można dobrym rozwiązaniem jest gotowa mieszanka np. „Owoce lasów i sadów” marki PROSTE HISTORIE
  • 250 ml tłustego mleka
  • szczypta kardamonu
  • 60 g cukru pudru
  • ½ otartej skórki z pomarańczy
  • 4 żółtka jajek
  • 1 całe jajko
  • 4 kromki chałki
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

  • Do mleka wrzucamy szczyptę kardamonu, 30 g cukru pudru, otartą skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy, odstawiamy na 30 minut. Wyjmujemy przyprawy.
  • Z żółtek i 30 g cukru pudru ukręcamy kogel mogel. Mleko ponownie doprowadzamy do wrzenia i gorące, ciągle mieszając, wlewamy do ukręconych żółtek. Przenosimy na mały ogień i nieustannie pilnujemy gęstniejącego kremu.
  • Gdy osiągnie konsystencję ciepłego budyniu, dodajemy do niego 3 czubate łyżki owoców. Już nie podgrzewamy, owoce świetnie wkomponują się w sos.
  • Na maśle smażymy kromki chałki zanurzonej w lekko podbitym jajku. Rumiane serwujemy z ciepłym, owocowym sosem budyniowym.

Owoce_lesne_PH

Tekst i zdjęcia: materiały prasowe pod redakcją Exclusivemg.pl

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *