Pomysł na letni obiad – kurczę z krewetkami

Słoneczna letnia pogoda, taras w cieniu liści winogron, a na talerzach smaczny i lekki obiad. Świeże warzywa i owoce, oryginalne połączenia smaków i kulinarne wycieczki w egzotyczne zakątki to kwintesencja gorącej, letniej kuchni. W wakacyjnym menu liczy się lekkość dań i wyjątkowy smak. Oto nasz przepis na letni obiad łączący smak tradycyjnego, polskiego kurczęcia z egzotycznymi dodatkami.

Kurczak duszony z krewetkami_1

Kurczak, krewetki i kolendra…

Proste, efektowne i bardzo inspirujące danie, idealnie sprawdzi się podczas letniego lunchu czy lekkiej kolacji w gronie najbliższych. To propozycja stworzona dla miłośników dobrego, głębokiego smaku i kulinarnych podróży w odległe zakątki świata. O jakości potrawy i smaku decyduje jakość i świeżość składników. Czasy polskiego dworu z własnym drobiem, rybami, a nawet świeżymi rakami minęły bezpowrotnie. Można jednak zadbać, by mięso kurczaka, którego użyjemy do przygotowania przepisu smakowało tak, jak kiedyś, zanim jeszcze pojawiła się przemysłowa hodowla drobiu. W tym celu można albo kupić świeżego kurczaka na targu od sprawdzonego dostawcy, albo zaopatrzyć się w produkt ekologiczny w supermarkecie – np. popularnego ostatnio Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. To samo tyczy się ziół – część z nich można samodzielnie hodować w przydomowym ogródku ziołowym. Do mięs delikatnych – czyli właśnie kurczęcia, a tym bardziej ryb i owoców morza idealną przyprawą jest kolendra. Nie dominuje ona delikatnego smaku mięsa, a wzbogaca je swoim subtelnym, lecz wyrazistym aromatem.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek np. Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 250 g krewetek, obranych
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 300 g śmietanki 30%
  • pół pęczka świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka i krewetki marynujemy w oleju z przyprawami.
  • Smażymy na rozgrzanej dość mocno patelni kilka minut, do zrumienienia, zalewamy śmietanką i dusimy ok 30 minut.
  • Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną kolendrą.

Kurczak duszony z krewetkami_2

Redakcja tekstu: Exclusivemag.pl, zdjęcia: materiały prasowe

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *