Molekularne przysmaki

Koktajl w formie popcornu, galaretki lub podany do góry nogami? Tego typu niespotykane kombinacje oferuje nam miksologia molekularna, w której do przygotowania przysmaków wykorzystywana jest wiedza naukowa. Chcielibyście nauczyć się tej wyjątkowej sztuki? A może macie ochotę zaskoczyć gości na przyjęciu weselnym czy imprezie firmowej? Pomoże Wam w tym Bar Minus 200!

Czy sztuka tworzenia tego typu oryginalnych drinków jest trudna do opanowania?

Cocktaile, które tworzymy są efektem współpracy naukowo-barmańskiej, w związku z czym nie jest to najprostsza sztuka. Łączymy w naszej pracy elementy z pogranicza nauk ścisłych i miksologii molekularnej, czego wynikiem są awangardowe cocktaile. W procesie tworzenia każdego z drinków Baru Minus 200 uczestniczą fizycy i barmani, dzięki czemu uzyskujemy zupełnie niespotykane dotąd rozwiązania. Aby je stworzyć nie wystarczy tylko zmieszać składników drinka, i zamrozić je ciekłym azotem. Cocktaile zaprojektowane przez nas są wynikiem szeregu eksperymentów, testingów i konsultacji, by każdy z nich był wyjątkowy, innowacyjny, wyrazisty w smaku, cechował się nieszablonowym wyglądem i co najważniejsze, żeby był bezwzględnie bezpieczny w konsumpcji.

Czy tego typu drinki wykonywać możemy również we własnym domu? Jakiego sprzętu potrzebujemy?

Przygotowanie cocktaili przy użyciu ciekłego azotu wiąże się z posiadaniem profesjonalnego sprzętu, umiejętności, wiedzy dotyczącej zasad bezpieczeństwa, specjalnych pojemników do przechowywania ciekłego azotu tzn. dewarów czy rękawic ochronnych . Dla osób, które nie miały nigdy do czynienia z ciekłym azotem, może być to bardzo trudne logistyczno-operacyjne, a także potencjalnie niebezpieczne z uwagi na nieumiejętne posługiwanie się mroźną cieczą. Nic jednak straconego ponieważ każdy, kto chciałby spróbować tego typu nowatorskich cocktaili u siebie w domu, może skorzystać z naszych usług i zaprosić nas na swoją imprezę – możemy zorganizować pokaz lub warsztaty , a nasi barmani podadzą gościom drinki stworzone na bazie ciekłego azotu.

Jakie są najbardziej oryginalne drinki, które tworzycie?

Najoryginalniejsze a zarazem najbardziej widowiskowe drinki to klasyczne, dobrze znane cocktaile w nowym wydaniu. Są to na przykład :

Mojito sorbet – znany i lubiany cocktail rodem z Kuby w nowej molekularnej odsłonie sorbetu alkoholowego.

Vodka sour popcorn – cocktail na bazie wódki, soku ze świeżo wyciskanej cytryny i syropu cukrowego, o teksturze przypominającej prażoną kukurydzę.

Tequila Sunrise Bottom Up – awangardowa wariacja klasycznej Tequili Sunrise, która dzięki wykorzystaniu ciekłego azotu podawana jest do góry nogami.

W naszym menu znajdują się także autorskie cocktaile tworzone z wykorzystaniem miksologii molekularnej. Najczęściej są to indywidualnie przygotowywane drinki dla naszych klientów, wśród których można znaleźć cocktaile w postaci kawioru sferycznego, alkoholowych galaretek smakowych, wędzone dymem z cygara bądź też musujące niczym szampan.

Więcej informacji: www.barminus200.pl

Z Danielem Marczakiem rozmawiała: Justyna Zajdel, zdjęcia: Bar Minus 200

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *