Magazyn Exclusive Info

| Wydarzenia | Wywiady | Nowości, recenzje produktów | Poradniki | Felietony | Sesje foto, stylizacje |

Kolendra lubi się z owocami morza

Każda potrawa ma swoją ulubioną przyprawę – zioło, które najlepiej do niej pasuje. Pizza nie może obyć się bez oregano, świeża cukinia lubi liść szałwii. A owoce morza? Mięso kraba, czy krewetek jest tak delikatne, że z jednej strony domaga się podkreślenia, ale nie można zdominować go zbyt wyrazistymi dodatkami. Idealnym połączeniem jest kolendra, przyprawa która przywędrowała do nas z potrawami znad Morza Śródziemnego oraz Indii, jako składnik mieszanki curry. Używa się zarówno liści, jak i sproszkowanych nasion.

lubella_zdjecie

Warto spróbować połączenia tego zioła np. z krewetkami, według przepisu Piotra Ceranowicza – szefa kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef.

Kolorowe świderki z krewetkami , limonką i kolendrą

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: dla 4 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g makaronu – najlepsze będą świderki np. Lubella Świderki Tricolore nr 15
  • 200 g obranych surowych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 50 g masła
  • Mały kawałek imbiru
  • Olej
  • Sól, pieprz
  • Natka kolendry

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy według zaleceń producenta twardość al dente 8 minut, normale 10 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego krewetki, dodajemy posiekany imbir, czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  • Następnie wyciskamy na krewetki sok z 1 limonki i masło – sos do dania jest już gotowy. Obtaczamy w nim przygotowany wcześniej makaron i przekładamy na talerze.
  • Potrawę posypujemy kolendrą i dodajemy ćwiartki limonki.

Wstęp: Redakcja Exclusivemag.pl, przepis wg. Piotra Ceranowicza, ekspert kulinarny związany z marką Lubella, foto. materiały prasowe