Szukaj

Jedzenie na mieście – Beef Burger Bar Kraków

Ekipa recenzentów z Exclusive Info tym razem postanowiła sprawdzić jedną z krakowskich burgerowni. Co jest tak wyjątkowego w burgerach? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie zatrzymując się na chwilę w Beef Burger Bar.

Beef Burger Bar, ul. Warszauera 1/1A, Kraków

Dla kogo i na jaką okazję:

Jak każde przyzwoite miejsce na mapie Krakowa Beef Burger Bar jest czynny do późna czyli do 2:00 w nocy. Godziny otwarcia najlepiej określają w jakiej sytuacji możemy zawitać do tego lokalu. Po pierwsze w porze lunchu, kiedy potrzebujemy szybko, konkretnie ale świeżo i zacnie zjeść. Na tę okazję znajdziemy w menu pożywne, ale lekkie i bogate w warzywa i przyprawy burgery w Włoski Styl oraz Królowa Bona. Po drugie po pracy, kiedy chcemy odbudować siły po dniu pracy. W takiej sytuacji polecamy burgerową klasykę np. Król Kazimierz z camembertem czy Zygmunt z cheddarem, są też typowo polskie smaki np. Lajkonik z serem górskim. I w końcu w trakcie lub na zakończenie wieczornego wyjścia. Kiedy podróżujemy przez miasto pod działaniem ognistej wody nasz głód możemy zaspokoić tylko metodą ogień na ogień czyli burgerem Ostry dla Smoków Wawelskich. Szczerze to taka opcja przekonuje nas bardziej niż staropolski poimprezowy pikantny kebab. Wspólny mianownik to sprawnie podane, ale wysokiej jakości konkretne jedzenie. I konkretne nie znaczy ciężkie, gdyż składniki wyrafinowane i zestawione w logiczne połączenia. Lokal jest kompaktowy, ale pojemny. Można spokojnie wbijać z grupą przyjaciół, którzy z pewnością znajdą miejsce przy barze. Natomiast nie ma możliwości, by rozsiąść się przy dużym stoliku lub wiekować z komputerem. Tutaj się przychodzi i wcina. Przed wyjściem można zapisać swoje wrażenia na karteczce i umieścić na ścianie, co naturalnie uczyniliśmy.

Jakość i świeżość składników:

Specjalnie dla nas na ruszt rzucono następujące burgery… Oto nasze wrażenia…

Justyna:  Burger Zygmunt stanowi doskonałą kombinację słodyczy cheddara i karmelizowanej cebuli oraz pikantnego smaku sosów barbecue i arrabiata. Podwójna porcja sera oraz trzy dodatkowe plastry bekonu sprawiają, że burger jest niezwykle sycący. Na uwagę zasługuje tutaj również wysoka jakość składników i możliwość wysmażenia burgera wedle indywidualnych upodobań klienta.

Ewa: Okrąglak. Przepyszny hamburger, przygotowany specjalnie dla smakoszy sera – sos zrobiony z trzech rodzajów sera: gorgonzola, mascarpone oraz ricotta. Kwintesencji smaku dodają idealnie wysmażone pieczarki oraz lekko suszone pomidory. Niebo w gębie!

Daria: We włoskiej odsłonie burgera znajdziemy między innymi pyszną szynkę parmeńską, świeżą mozzarellę, pomidora i rukolę. Burger wyśmienity dla osób, które cenią sobie niecodzienny smak. Lekka i smakowita kompozycja nie tylko dla Włochów.

Oprócz tradycyjnych frytek spróbowaliśmy także frytek warzywnych z cukinii, marchewki i brokuła. Palce lizać, wrócimy tu właśnie z ich powodu. Do picia paleta alternatywnej coli z Niemiec, oraz polskich produktów jej importera. Wszyscy znają, więc nie ma się co rozpisywać, ale komponuje się świetnie.

Co wyróżnia na korzyść:

Nastawienie na świeże i pożywne jedzenie. Oryginalne, ale nie udziwnione. Doskonały przykład światowego poziomu i lokalnego charakteru. Lokal jest nowocześnie i pomysłowo urządzony, wykończony materiałami wysokiej jakości z dbałością o szczegóły. Jest czysto i schludnie, ale zarazem domowo i przytulnie. Uśmiechnięta obsługa nie ma nic do ukrycia, gdyż mamy wgląd do czystej i profesjonalnej kuchni. W sumie czujemy się trochę, jakbyśmy zasiedli we własnej domowej kuchni. Czy komuś jeszcze trzeba przypominać, że każda impreza właśnie w kuchni się kończy i tam właśnie najlepiej się rozmawia? Burgery są zapakowane w porządne, tekturowe pudełka oznaczone firmowym logo. Jeśli chcemy dostaniemy burgera w papierowej torbie na wynos, choć obsługa trzeźwo przypomni nam, że długość czasu transportu jest zawsze odwrotnie proporcjonalna do poziomu jakości i smaku burgera.

Informacje praktyczne:

Lokal praktycznie przy Placu Nowym czyli w sercu Kazimierza. Ul. Warszauera to ta, naprzeciwko Alchemii. Naszym zdaniem zamiast marznąć w tłumie turystów czekając na zapiekankę lepiej wejść do środka i zamówić burgera. Ceny umiarkowane, można sobie dobrze podjeść już za dwadzieścia parę złotych. Stosunek ceny do jakości doskonały.

Więcej informacji: www.facebook.com/krakowbeef?fref=ts

Tekst i zdjęcia: Exclusive Info