Herbata balonowa

Znudziły Wam się, pite każdego dnia, kawa czy herbata? A może po prostu lubicie poznawać nowe smaki? Jeżeli na któreś z tych pytań odpowiedzieliście twierdząco, zapraszamy Was do świata Bubble tea!

Geneza tego napoju sięga lat osiemdziesiątych, kiedy to Tajwańczycy na jednym z nocnych bazarów w Tajpej zaczęli sprzedawać czarną herbatę wymieszaną z syropem owocowym lub miodem, skondensowanym mlekiem i kulkami tapioki. Mieszanka ta cieszyła się tak dużą popularnością, że wkrótce po tym lokale podające ten przysmak zaczęły powstawać na całym świecie: od Azji, przez Amerykę Północną i Australię, aż po Europę. W samym Tajwanie istnieje obecnie ponad osiem tysięcy barów tego typu, a knajpy oferujące Bubble tea uznawane są za jedne z najmodniejszych miejscówek – znaleźć można je zarówno w londyńskim Soho, jak i w Paryżu czy Berlinie. Do Polski napój ten dotarł w tym roku i w krótkim czasie stał się przebojem gastronomicznych sieci – w samej Warszawie, w ciągu trzech miesięcy, na jednej z ulic powstały aż cztery tego typu lokale. Obecnie w naszym kraju istnieje kilkanaście sieci oferujących ten tajwański przysmak.

Podstawą Bubble tea jest oczywiście herbata – do wyboru mamy czarną, zieloną, białą, a nawet jaśminową. Dobrać możemy do niej jeden z kilku rodzajów mleka (od tradycyjnego, przez kozie, aż po kokosowe) lub soku (truskawka, ananas, a może marakuja?). Dopełnieniem napoju są kolorowe kuleczki tapioki (mączki skrobiowej) umieszczone na dnie kubka, które wciąga się przez szeroką słomkę. Bubble tea podawana jest  w przezroczystych, szczelnie zamykanych kubkach. Dlaczego? W jej rodzimym kraju – Tajwanie,  najczęściej zamawiana jest ona na wynos i przewożona na skuterach. Ile kosztuje taki przysmak? Standardowo podawany jest on w dwóch wielkościach – średniej i dużej, a jego cena waha się od około dwunastu do około dwudziestu złotych.

Jak przyrządzić dobre Bubble tea? Wbrew pozorom nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać – osoby zajmujące się jej sprzedażą muszą najpierw przejść specjalnie szkolenie. Na nim dowiadują się, jak prawidłowo dobierać i odmierzać składniki, utrzymać je we właściwiej temperaturze i w jaki sposób podać napój.

A czy Wy próbowaliście już tego przysmaku? Macie Wasz ulubiony smak? My stawiamy na kombinację: czarna herbata, sok jabłkowy i kuleczki o smaku truskawki.

Foto: Alpha, Attribution – ShareAlike 2.0 Generic (CC BY – SA 2.0)
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *