Garnki do gotowania na parze – sekret tkwi w szczegółach

Jeśli chcesz zacząć gotować na parze musisz zacząć od zakupu odpowiednich garnków, okazuje się jednak, że zamiast inwestować w drogie i skomplikowane zestawy elektryczne, lepiej jest kupić klasyczny zestaw ze stali nierdzewnej lub emaliowany do zwykłej kuchenki.

Na pewno słyszeliście o gotowaniu na parze, może nawet kosztowaliście potraw przyrządzonych w ten sposób. Świetnie smakują i są zdrowe, ale też doskonale wyglądają na talerzu. Zwłaszcza warzywa, czy delikatniejsze gatunki mięsa, ryby i owoce morza są jędrniejsze i mają więcej smaku. Dzięki garnkom dobrej jakości te efekty mogą być jeszcze lepsze, a sam proces przygotowania wygodniejszy.

Sekret tkwi w szczegółach

Gotowanie na parze nie jest wielką sztuką i pewnie wszyscy, może nawet nieświadomie, go stosowaliśmy. Chociażby gotując warzywa z małą ilością wody w garnku pod przykryciem. Ot, woda parując wypełnia garnek i część warzyw ponad jej powierzchnią podlega obróbce termicznej właśnie w parze wodnej. Jak to jednak bywa w kuchni, o tym czy danie jest wyjątkowe decydują szczegóły. Jednym z nich jest jakość i rodzaj garnków. Zestaw do gotowania na patrze składa się zwykle z 2 lub 3 nakładanych na siebie garnków np. takich jak https://naczynia.olkusz.pl, które dzięki perforacji pozwalają parze z dolnej części docierać do wyższych poziomów. Do dolnej części garnka wlewa się wodę, a wyżej układa piętrowo mięso i warzywa, tej najdelikatniejsze umieszczając na górze. Składniki odżywcze nie wygotowują się, a sama obróbka termiczna jest bardziej efektywna, gdyż para ma wyższą temperaturę niż gotująca woda. Oszczędzamy zatem energię i czas.

To wcale nie musi być duży wydatek

Zakup garnków do gotowania na parze nie musi oznaczać dużego wydatku. Najlepiej w długoterminowym użyciu sprawdzają się nie skomplikowane zestawy elektryczne, a właśnie klasyczne garnki wykonane ze stali nierdzewnej lub emaliowanej, które są kompatybilne z kuchenkami gazowymi, elektrycznymi jak również indukcyjnymi. Tradycyjne materiały takie jak wysokogatunkowa stal nierdzewna, czy nadająca kuchni domowego ciepła emalia, są najlepsze do kontaktu z żywnością, a przede wszystkim trwałe i uniwersalne. Wybierając zestaw garnków do gotowania na parze z tych materiałów inwestujemy w produkt, którego będziemy faktycznie używać w codziennym gotowaniu.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *