Biznesowa kuchnia Uli Stępniak – Wywiad z założycielką cukierni Słodki Muffin

Jeśli prowadzisz własną firmę, dobrze wiesz, że o sukcesie decydują szczegóły. Problem w tym, że tych szczegółów trzeba uczyć się samodzielnie, za błędy płacić, a prostych rozwiązań szukać latami. Dlatego właśnie postanowiliśmy pytać przedsiębiorców, którzy tworzą coś wyjątkowego o kuchnię ich biznesu.  Ula Stępniak – założycielka cukierni Słodki Muffin, o której czytaliście we wcześniejszym wywiadzie, zgodziła się odpowiedzieć na kilka szczegółowych pytań. Jej odpowiedzi mogą się przydać nie tylko osobom działającym w branży słodkości.

Ula Stępniak – założycielka cukierni Słodki Muffin

Candy bar – kiedy sprawdzi się stół ze słodkościami?

Candy bar może być atrakcją każdego przyjęcia – od grilla w ogrodzie, poprzez kinder party, aż po wystawne wesele. Ważne jest, aby słodycze i dekoracje, które się na nim znajdą pasowały idealnie do charakteru zarówno przyjęcia, jak i ludzi.

Aktualne trendy w cukiernictwie okazjonalnym, m.in. ślubnym, urodzinowym

Nasi klienci przykuwają dużą wagę do szczegółów. Ważny jest smak i naturalność wypieków, ale również detale – dekoracje i ozdoby, jakie się na nich znajdują. Wbrew pozorom, jedno nie wyklucza drugiego. Hitem ostatnich tygodni są torty tzw. naked cake. Torty te nie są pokryte ani masą cukrową, ani kremem. Widać przeplatane warstwy biszkoptu i kremu. Taki tort można ozdobić żywymi kwiatami lub świeżymi owocami. Dopełnieniem jest często topper, np. z inicjałami pary młodej.

Wymarzony tort dziecięcy – w jakich smakach i dekoracjach gustują najmłodsi?

Dla najmłodszych klientów najważniejszy jest wygląd, natomiast dla ich rodziców – smak. Staramy się, aby torty dla najmłodszych były kolorowe, żeby oprócz samej figurki coś jeszcze się na nich działo. Często na tortach goszczą postaci z ulubionych kreskówek lub książeczek. Musimy bardzo dbać o detale. Najmłodsi klienci są najbardziej wymagający – potrafią zauważyć nieodpowiedni odcień sukienki u ulubionej księżniczki czy brakujący pazur w łapie dinozaura i nie wahają się, żeby nas o tym poinformować.

Idealny tort ślubny – na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?

I tu po raz kolejny pojawiają się dwie najważniejsze kwestie, czyli pogodzenie smaku z wyglądem. Często jest tak, że dla pana młodego największe znaczenie ma smak, a z kolei dla panny młodej najważniejszy jest wygląd. Nie ma problemu, żeby to połączyć. Trzeba tylko wiedzieć jak. I od tego jestem właśnie ja i moja ekipa z pracowni Słodki Muffin. Łączymy wymagania pani młodej i pana młodego w jedną spójną całość. Nie ma problemu, abyśmy zrobili na przykład elegancki tort piętrowy dla 200 osób, który będzie miał w środku lekki biszkopt, mus i świeże owoce.

Tort ślubny

Słodkości w biznesie, czyli trendy w cukiernictwie reklamowym?

Prym wśród słodyczy reklamowych wiodą babeczki oraz ciasteczka maślane z logotypem . W sezonie bożonarodzeniowym robimy przeważnie pierniki, które pakujemy w folię i przewiązujemy wstążką.

Jak wygląda kwestia wpływu takich fantazyjnych wypieków na nasze zdrowie? 

Nasze wypieki są najwyższej jakości. Jajka, których używamy są tylko od kur z wolnego wybiegu, masło i śmietana zawsze od tego samego producenta (jestem mu wierna od samego początku, nawet teraz, kiedy cena masła jest tak wysoka nie szukam tańszych zamienników). Moją dewizą jest „piecz tak, jakby mieli to jeść twoi najbliżsi”. Wiadomo, że dla swoich dzieci chcemy jak najlepiej i jak najzdrowiej, dlatego tak bardzo jest to dla mnie ważne. Myślę, że dzięki temu klienci do mnie wracają, doceniają moją jakość, niezmienną od lat.

Jak wyglądało zderzenie z realiami rynku po odejściu z korporacji?

Początki nie były łatwe. Nie tęskniłam za pracą w korporacji, ale ciężko mi było się przyzwyczaić do nieregularnych wpływów na konto.

Najbardziej jednak cieszyła mnie zamiana koszuli na t-shirt i szpilek na tenisówki. Miałam więcej czasu dla rodziny, mogłam wyjść z synem na spacer i nie myśleć o goniących terminach. Wiedziałam, że jeśli nie zrobię czegoś teraz zrobię to później i świat się nie zawali. Dla mnie odejście z korporacji to było nowe życie. Cieszę się nim każdego dnia.

Co można poradzić osobom, które myślą nad biznesem kulinarnym?

Moim zdaniem najważniejszy jest smak. Jeśli będzie ponadprzeciętny to klienci sami nas znajdą. I nie bójmy się eksperymentować. To właśnie dzięki eksperymentom, w Słodkim Muffinie mamy nietuzinkowe połączenia smaków i tekstur, które nas wyróżniają.

Cukiernia Słodki Muffin w Warszawie
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *