5 światowych trendów w cukiernictwie. Czy wkrótce pojawią się w Polsce?

Dziś torty na specjalne okazje mogą być wyjątkowe, przybierać najróżniejsze kształty i wzory. Ich powierzchnie mogą do złudzenia przypomina zwiewną, tiulową suknię lub być udekorowane wzorem nawiązującym do dzieł najlepszych kaligrafów. Poniżej prezentujemy 5 trendów w tworzeniu i dekorowaniu tortów, które przyjęły się na świecie. Czy zdobędą popularność także w kraju nad Wisłą?

W Polsce zauważyć można wyraźny zwrot w kierunku coraz bardziej kreatywnych i interesujących projektów cukierniczych. Popularność zyskały m.in. torty naked cake, w których widać wszystkie warstwy biszkoptu i kremu, czy drip cake, czyli wypieki ze swobodnie spływającą po bokach polewą. Rodzimi cukiernicy nie spoczywają na laurach i stale poszukują nowych, ciekawych inspiracji. Dzięki uważnej obserwacji światowych trendów mogą oni zaskoczyć swoich klientów, wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom. Oto pięć najważniejszych trendów:

Quilling Cake

Technika quillingu narodziła się w okresie renesansu na obszarze Włoch i Francji. Polega ona na zwijaniu cienkich papierowych pasków w rolki, a następnie formowaniu z nich różnych kształtów. Dzięki połączeniu wielu mniejszych, różnokolorowych kawałków papieru, artyści zajmujący się quillingiem są w stanie stworzyć skomplikowane, barwne kompozycje. Motywem przewodnim takich dzieł bardzo często są kwiaty bądź zwierzęta. Niepowtarzalność quillingu urzekła także cukierników, którzy zaczęli w ten sposób dekorować swoje torty.

– Wzory quillingowe na torcie muszą być wykonane z masy cukrowej, aby całość dekoracji była jadalna. Ta technika jest bardzo pracochłonna i wymaga dużej precyzji, ale dzięki niej torty sprawiają wrażenie zdecydowanie „lżejszych” i delikatniejszych – mówi Urszula Stępniak z cukierni rzemieślniczej Słodki Muffin.

Quilling Cake

Sukulenty jak prawdziwe

Sukulenty to specyficzny typ roślin przystosowanych do życia w warunkach ograniczonej dostępności wody. Aby przetrwać muszą ją gromadzić, np. w liściach bądź łodygach, dzięki czemu posiadają dosyć nietypowe kształty. Do sukulentów zaliczamy kaktusy, ale też np. agawę i aloes z ich charakterystycznymi, „mięsistymi” liśćmi. Za granicą sukulenty zaczynają być coraz częściej używane podczas ślubów, jako alternatywny motyw dla popularnych róż czy tulipanów. Oprócz obecności w kobiercach kwiatowych, jako bukiety czy nawet elementy garderoby młodej pary, rośliny te pojawiają się także na tortach ślubnych, a podczas wesela – na serwowanych gościom muffinach. Osoby, które w Polsce zdecydują się na wybór ornamentu w postaci sukulentów, powinny swoje kroki skierować do pracowni cukierniczej, gdyż wtedy mają pewność, że takie ozdoby zostaną wykonane z masy cukrowej i kremu. Dzięki temu taki tort będzie nie tylko oryginalnie wyglądał, ale i dobrze smakował.

Tort weselny z sukulentami

Kubizm cukierniczy

Tradycyjne torty okazjonalne mają kształt owalnej bryły. Jak się okazuje, w celu wyróżnienia się, dziś klienci na świecie coraz częściej decydują się na wybór mniej typowej bryły. – Jednym z najciekawszych trendów, które możemy obserwować w światowym cukiernictwie, jest wzrost zainteresowania formami geometrycznymi innymi niż owal. Coraz częściej możemy zetknąć się z bryłami na bazie kwadratu, sześcio- a nawet ośmiościanu foremnego. Wykonanie takich tortów jest oczywiście dużo bardziej pracochłonne, ale gwarantuje też efekt „WOW” wśród gości – mówi Urszula Stępniak z cukierni rzemieślniczej Słodki Muffin. Moda na geometrię przejawia się także w wyborze elementów dekoracyjnych. Mogą się na nie składać proste, różnokolorowe kształty, ale także wzory imitujące swoim ułożeniem figury trójwymiarowe. Uzupełnieniem, szczególnie dla tortów wielokondygnacyjnych, może być widoczny pomiędzy nimi, również posiadający wzory geometryczne, stelaż.

Mocne kolory w modzie

Kolor złoty kojarzy się z szlachetnością, bogactwem, ale także ze stabilnością i zaufaniem. Dlatego też jest często używany w cukiernictwie, nie tylko w przypadku tortów weselnych, ale też urodzinowych czy okolicznościowych. Do tej pory najpopularniejszych połączeniem dla koloru złotego była biel, jednak to powoli zaczyna się zmieniać. Coraz częściej bowiem można zaobserwować nietypowe połączenia, wykorzystujące przede wszystkim ciemne i mocno nasycone kolory, m.in. granat i zieleń, dzięki którym ciasta nabierają masywności. Jest to wpisane w szerszy trend, w ramach którego ludzie coraz częściej eksperymentują, łącząc ze sobą barwy. Dzięki temu możliwe jest nie tylko idealne dopasowanie wyglądu tortu do scenerii (np. przyjęcia tematycznego), ale i wysłanie za pomocą jego wyglądu odpowiedniego komunikatu, wykorzystując wiedzę o znaczeniu poszczególnych kolorów.

Serwetki i… deski

Niezwykle ciekawym trendem, który można zauważyć w przypadku bardzo dużych tortów, są eksperymenty z fakturą masy cukrowej, którą pokryte jest ciasto. Jeżeli wypiek posiada kilka pięter, to zdarza się, że każdy z nich jest zupełnie inny. Tort może łączyć na różnych poziomach fakturę serwetki, tiulowej sukni oraz małych żwirowych kamyczków.

– Ciekawym i zarazem wymagającym dużego nakładu pracy wariantem łączenia różnych faktur są projekty tortów, w których należy odwzorować fakturę drewna. Zadanie jest tym bardziej skomplikowane, że naturalnym uzupełnieniem tego motywu są kwiaty, które w rzemieślniczych cukierniach produkowane są ręcznie z masy cukrowej. Stworzenie jednego kwiatu to nawet 20 godzin pracy – komentuje Urszula Stępniak. Dzięki łączeniu faktur możliwe jest tworzenie skomplikowanych kompozycji, np. odwzorowujących klimat bardzo popularnego za oceanem stylu „steampunk” – to kreacje imitujące wiktoriańskie maszyny parowe.

Obserwując rozwój światowych trendów można dojść do słusznego wniosku, że dziś cukiernik jest w stanie wykonać z cukru, kremu i biszkoptu praktycznie wszystko. Różnorodność modnych kompozycji tylko potwierdza fakt, że tworzenie unikatowych tortów jest sztuką, w której jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia artysty.

Tort z motywami jesiennymi z elementami odwzorowującymi fakturę drewna

Fot. Słodki Muffin

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *